You are currently viewing Περί αλλαγής του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών

Περί αλλαγής του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών

  • Reading time:1 mins read

 

Όταν η ημερήσια διάταξη της ΔΙΣ, γίνεται τίτλος θέματος, που δεν έχει συζητηθεί!

ΤΟΥ ΣΩΤΉΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Αιφνιδίασε η ΔΙΣ προχθές, με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, μετά το πέρας των εργασιών της, όταν στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που δήθεν συζητήθηκαν, είχε τελευταίο αλλ´όχι και έσχατο θέμα την αλλαγή του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών(Ν.590/1977).
Ήταν μία απρόσμενη είδηση που υπερκάλυψε την υπόλοιπη ειδησειογραφία και μάλιστα ετέθη ως τίτλος στα σχετικά ρεπορτάζ.
Το θέμα όμως στη συνέχεια μας προσγείωσε ανώμαλα όταν ζητώντας να μάθουμε περισσότερα για το τί ακριβώς ειπώθηκε στη ΔΙΣ και τί ακριβώς θα αλλάξει, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε μόνο μία απλή αναφορά από τον Αρχιεπίσκοπο:
” Να ασχοληθούμε, είπε και με την αλλαγή του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών”.
Αυτό ήταν όλο κι όλο!!
Υπερθεμάτισαν και οι Συνοδικοί Αρχιερείς με εκφράσεις του τύπου:”ναι βεβαίως, ασφαλώς κλπ” και το θέμα έληξε εκεί!
Οπότε δεν ετέθη θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών όπως προβλέπεται σήμερα εκ του Ν.590/1977, αλλά απλώς ετέθη ακροθιγώς ως θέμα από τον Αρχιεπίσκοπο και συναίνεσαν οι Συνοδικοί Αρχιερείς!
Οι κορώνες που σκούγονταν κάποτε, επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου γιαυτό το θέμα, μπήκαν στο ράφι!
Τώρα αρκεί και μόνο μία αναφορά στο θέμα αυτό, για να γίνει θέμα σε δελτίο τύπου της Συνόδου, και δι ´ αυτού, να ηρεμήσουν τα όποια ανήσυχα πνεύματα και να πούμε ότι πράξαμε το καθήκον μας!
Στην παρούσα φάση οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου εκλογής Μητροπολιτών πρέπει να γίνει σε βάθος και να αποκλεισθούν οι σκοπιμότητες και τα ημίμετρα.
Η αλλαγή του τρόπου αυτού δεν πρέπει να χάσει την ισχύ της εν Αγίω Πνεύματι εκλογής Επισκόπων, που επικρατεί σήμερα ,παρά τα κενά που υπάρχουν, αλλά να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο!