Ερώτηση σχετικά με την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, κατέθεσε σήμερα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στις έρευνες για την απαγωγή των δύο ορθόδοξων ιερέων στη Συρία, Μητροπολιτών Χαλεπίου της Ελληνορθοδόξου και Συρορθόδοξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, κυρίων Παύλου και Ιωάννη Ιμπραχίμ, στις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόοδος και δύο χρόνια μετά οι Μητροπολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.
Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει παραδείγματα καθημερινών επιθέσεων, διώξεων, απαγωγών και εκφοβισμών σε χριστιανικούς πληθυσμούς, που διαβιούν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και διερωτάται ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το ΥΠΕΞ για την υποστήριξή τους, καθώς και αν θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο την ανεύρεση των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Α΄Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη:
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την έξαρση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ενταθεί φαινόμενα εξτρεμιστικών επιθέσεων, μισαλλοδοξίας και φανατισμού, σε βάρος των χριστιανών που ζουν στη Συρία, αλλά και γενικότερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα χρειάζεται να εκφράζει έμπρακτα τη διαχρονική της υποστήριξη στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία τους και το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Παρόλο αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά την απαγωγή των δύο ορθόδοξων ιερέων στη Συρία, των Μητροπολιτών Χαλεπίου της Ελληνορθοδόξου και της Συρορθόδοξου Εκκλησίας της Αντιοχείας κυρίων Παύλου και Ιωάννη Ιμπραχίμ, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις έρευνες και οι δύο μητροπολίτες παραμένουν δυστυχώς αγνοούμενοι.
Καθημερινά συμβαίνουν επιθέσεις, διώξεις, απαγωγές ή εκφοβισμοί σε χριστιανικούς πληθυσμούς, όπως η απαγωγή πάνω από διακοσίων Ασσύριων Χριστιανών, κυρίως γυναικες και παιδιά, που απήχθησαν από ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Χαλιφάτο» στην περιοχή Al-Hasaka ή η εμπρηστική επίθεση από αγνώστους κατά κτηρίου, που ανήκει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία των σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής της Σιών.
Την ίδια στιγμή εκδηλώνονται βαρβαρότητες σε βάρος εκκλησιών, ιερών τόπων ή άλλων μνημείων της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές των Πατριαρχείων της Αντιοχείας, των Ιεροσολύμων και της Αλεξάνδρειας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σημαντικά πολιτιστικά και ιερά μνημεία.
Για τα παραπάνω λεπτά και ευαίσθητα για τον Ελληνισμό ζητήματα, αλλά και ειδικότερα για την προστασία της ζωής όλων των απαχθέντων, το Υπουργείο Εξωτερικών χρειάζεται να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό διαχείρισης κρίσης και ανταλλαγής πληροφοριών που διαθέτει, ώστε να εκμεταλλευθεί κάθε πιθανή δυνατότητα διασφάλισης της ζωής τους.
Σε αυτό το περιβάλλον είναι επιβεβλημένο η Ελληνική κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Αλεξάνδρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες προάσπισης των συμφερόντων των χριστιανών που ζουν στη Μέση Ανατολή και να θέσει τα παραπάνω ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Διεθνείς Οργανισμούς και στα διεθνή fora στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα με εκπροσώπους της.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, με στόχο την ανεύρεση των απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου;
– Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβει με στόχο την υποστήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων που διαβιούν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής;