You are currently viewing Ο Μέγας Εσπερινός για τον Άγιο Ιγνάτιο στην Αρτα.

Ο Μέγας Εσπερινός για τον Άγιο Ιγνάτιο στην Αρτα.

  • Reading time:2 mins read

Αυτή την ώρα , στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου,στην όμορφη Αρτα ,τελείται
Μέγας Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, κατά την οποία άγει τα Σεπτά ονομαστήριά του ο ευγενής, σεμνός και καταδεκτικός Ποιμενάρχης της ακριτικής αυτής περιοχής Σεβ. Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος Γ´. Του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατεί ο Σεβ.Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας και συγχοροστατούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης Θεόκλητος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και ο εορτάζων Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος Δ´.
Αυτό που κάνει την εορτή αυτή να ξεχωρίζει– σε σχέση με όλες αυτές τίς Αρχιερατικές εορτές που υπερτερούν οι Αρχιερείς στους ναούς και απουσιάζει το ποίμνιο –έγκειται στα εξής γεγονότα:
1. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος Γ , ενώ είναι ακόμη νέος( μόλις 70 ετών) ανήκει στην λεγόμενη πρεσβυτέρα Ιεραρχία, στη γεννιά εκείνη των Ιεραρχών που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Ανήκει δηλαδή στο δυναμικό των παλιών και… πολιών Ιεραρχών οι οποίοι διαθέτουν μία απαράμιλλη αυθεντικότητα και έχουν άλλη στόφα! Με λίγα λόγια δεν λένε πολλά και πολλές φορές με τη σιωπή τους λένε περισσότερα! Είδος σπάνιο στη σημερινή εποχή των θορύβων, των εντάσεων και της γενικότερης κρίσης.
2. Μολονότι είναι Σάββατο βράδυ και έχει τσουχτερό κρύο, ο ναός είναι κατάμεστος από τον πιστό και πειθαρχημένο λαό της Άρτας. Κάτι σπάνιο, έως ανύπαρκτο κατά τις εορτές Αρχιερέων στα αστικά κέντρα.
3. Ήλθαν οι μαθητές των Σχολείων, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και καθηγητές ,οι οποίοι αφού ασπάστηκαν το χέρι του χοροστατούντος Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και του εορτάζοντος ποιμενάρχη τους Ιγνατίου και των δύο συγχοροστατούν των Βρεσθένης Θεοκλήτου και Ζιχνών Ιεροθέου, πήραν τη θέση τους διακριτικά στα δύο κλίτη του ναού.( Πού είναι ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης και το σινάφι του Σία Αντωνοπούλου και σία, για να δούν τα παιδιά με τί ησυχία και κατάνυξη παρακολουθούν στην καρδιά της γενέτειρας του Πρωθυπουργού, την ακολουθία του Εσπερινού…
Να δούμε τί θα έλεγαν;;)
Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος θεωρείται..”διάδοχος” του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ στην Αρτα, δεδομένου ότι ο Σεραφείμ είχε διατελέσει Μητροπολίτης Αρτης έντεκα ολόκληρα χρόνια ,πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Ήταν δύσκολα χρόνια αλλά έκανε σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο και άφησε εποχή.Και ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ακολουθεί τα βήματά του και τον θυμίζει σε πολλές από τις κινήσεις και εκφράσεις του.
Ίσως γιαυτό υπάρχουν είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι το πνεύμα της…”διαδοχής” στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως,μπορεί να επηρεάσει ιστορικά τα εκκλησιαστικά γεγονότα που θα ζήσουμε εφεξής ως Εκκλησία και να ακολουθήσει τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο Γ´ και την επόμενη μέρα– και ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από δεξιούς οιακοστρόφους, νηφάλιους ποιμενάρχες που θα την οδηγήσουν χωρίς θορύβους, εντάσεις και ανατροπές στην επόμενη μέρα! Το σπουδαιότερο έχει ανάγκη από σωστούς και φυσιολογικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα παίρνουν θέση στα διάφορα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας και το λαό μας χωρίς να παραφέρονται κραυγάζοντας ή να σιωπούν φοβούμενοι! Η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από αδέσμευτους ανθρώπους οι οποίοι θα αρθρώνουν λόγο και θα έχουν φωνή.
ΦΩΤΟ: Παναγιώτης Θεοφανόπουλος