Εις τον Ιερό Ναό της Παναγίας Παρθένου και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τελέσθηκε το απόγευμα της 24ης του Μηνός Μαρτίου ε.έ., με θρησκευτική λαμπρότητα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Στο κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Περιβολακίου κ. Ζάρβαλης Αθανάσιος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς και πολλοί μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως με τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας, ενώ τα αναλόγια του Ιερού Ναού στόλισε με την παρουσία της η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου ο οποίος και ομίλισε επικαίρος αναφερόμενος στην διπλή εορτή που πανηγυρίζουμε, την εορτή της «πίστης και της λευτεριάς», τονίζοντας ότι η Ορθοδοξία εορτάζει και πανηγυρίζει την 25η Μαρτίου, το Μέγα της Θείας Οικονομίας το γεγονός της κυοφορίας της Σωτηρίας του ανθρώπου αλλά και την Εθνικής μας Παλιγγενεσία του 1821.
Εορτάζει την Μητέρα του Αχωρήτου και την Μητέρα της Καινής Κτίσεως. «Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον».
Η Θεοτόκος ως Μητέρα Χριστού βρισκόταν μέσα στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού και την προετοίμασε ο Θεός από καταβολής κόσμου.
Η Παρθένος Εύα είναι η γυναίκα που πρωτοστάτησε στην πτώση του ανθρώπου και η Παρθένος Μαρίας πρωτοστατεί στην ανόρθωση του ανθρώπου και την συντριβή του διαβόλου.
Η ενανθρώπηση του Χριστού δεν είναι μόνο θέλημα και έργο του Θεού, αλλά και προσφορά και συγκατάθεση της ιδίας της Παναγίας που εκπροσωπούσε εδώ το ανθρώπινο γένος.
Η μικρή πόλη της Γαλιλαίας Ναζαρέτ έγινε το κέντρο του Χριστιανικού κόσμου. Όλα τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας υμνούν και δοξολογούν την Κυρία Θεοτόκο. Είναι η μητέρα που μεταφέρει του πόθους και τα αιτήματα των πιστών, στον Υιόν της και Θεό.
Έγινε η Μητέρα του Θεού αλλά και Μητέρα όλου του κόσμου. Γνώρισε τον ανθρώπινο πόνο, όπως κάθε θνητή μητέρα με την Σταύρωση του Υιού της. Έγινε η γέφυρα της ελπίδος και της σωτηρίας του ανθρώπου.
Αυτή λοιπόν η Παναγία μας, που έγινε η σκάλα για να κατεβεί ο Θεός στη Γη και η γέφυρα για να μεταφέρει τους ανθρώπους στον Ουρανό, αυτή ας γίνει και δικής μας γέφυρα που θα επανασυνδέσει με τον Θεό.
Όμως πέρα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την τιμή προς την Παναγία, σαν Έλληνες έχουμε ακόμα ένα λόγο να εορτάζουμε επεσήμανε ο π. Αναστάσιος.
Οι ήρωες του 1821 εμψυχωμένοι από το ιδανικό της Ελευθερίας, αλλά και με βαθειά Πίστη προς την Υπεραγία Θεοτόκο, οδηγήθηκαν σε μεγαλειώδεις αγώνες και πολλές θυσίες που έφεραν το «ποθούμενο» κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, δηλαδή την Ελευθερία.
Ενώ κατέληξε την ομιλία του προτρέποντας όλους να βιώσουνε όλο εκείνο το Μεγαλείο που πηγάζει μέσα από το πρόσωπο της Παναγίας μας.
Προπαντός να καταφέρουμε να αντλήσουμε τα ζωηφόρα μηνύματα από το ταπεινό της φρόνημα σε συνδυασμό με την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στο Θείο θέλημα, όπως αυθεντικά αναδύονται από το λόγο Της «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου»
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης συνεχάρη τον π. Αναστάσιο Παρούτογλου για τον μεστό και γεμάτο πνευματικά μηνύματα λόγο του, ενώ ευχήθηκε προς όλους η Παναγιά να είναι συνεχώς κοντά και δίπλα μας, να μας στηρίζει, να μας ευλογεί και να μας αγιάζει και πάντοτε να Ευαγγελίζεται εις την ζωή μας τα αγαθά της Βασιλείας του Υιού Της, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.