You are currently viewing Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

  • Reading time:1 mins read

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 ετελέσθη ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης Συνοικισμού Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Τους Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε η Χορωδία Αποφοίτων Μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων, υπό την διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, με θέμα: «Ο Σταυρός, αιώνιο σύμβολο υπέρτατης θυσίας».

Ο ομιλητής, αναφέρθηκε στον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, που αποτελεί το σύμβολο του πνευματικού αγώνα κάθε ανθρώπου και της υπέρτατης θυσίας. Πάνω στον Τίμιο Σταυρό καρφώθηκε ο Κύριος, μολονότι δεν είχε καμμία ευθύνη, δεν ήταν υπαίτιος για καμία καταδίκη, προκειμένου να πληρώσει ο ίδιος για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων και να μας χαρίσει την σωτηρία.

Το «τετέλεσται» πάνω στο Σταυρό σημαίνει ουσιαστικά το τέλος του θανάτου και της αμαρτίας. Η σταύρωση είναι εκούσια και είναι αποτέλεσμα της απείρου αγάπης του Θεού προς τα κτίσματά του, προς εμάς τους ανθρώπους.

Η ευαγγελική περικοπή της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως ζητάει την απάντησή μας στο κάλεσμα του Σταυρού «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι».

Ο Χριστός, αν και ήταν άγιος και αναμάρτητος, θυσιάστηκε για τις αμαρτίες μας. Εμείς καλούμεθα να απαρνηθούμε τον αμαρτωλό εαυτό μας. Είναι όμως μία διαδικασία δύσκολη, καθώς απαιτεί διαρκή και επίπονο αγώνα.

Σήμερα, στην εποχή της ιλιγγιώδους τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, αυτή τη φορά από εμάς τους Χριστιανούς με την αδιαφορία μας και την περιφρόνησή μας απέναντί του.

Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε τον σεβασμό μας στο Σταυρό Του, είναι να μιμηθούμε πιστά την υπέρτατη θυσία του Χριστού, που οδηγεί στην αιώνια ζωή και στην ατελεύτητη δόξα του ουρανού.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντωνίου, Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, με θέμα: «Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών: τα στάδια της Σαρακοστής του Πάσχα ως επιλογή ψυχικού βίου ευδαιμονίας».

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος τίμησε τους βραβευθέντες μαθητές των σχολείων της πόλεώς μας ,στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Μαθηματικών «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» και «ΘΑΛΗΣ», καθώς και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής.

Οι μαθητές που τιμήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο ήταν οι: Ιωάννης Δαδιώτης, Σπυρίδων Ιατρόπουλος, Σωτήριος Δελησπηλιόπουλος, Μιχαήλ Δροσιάδης, Γεώργιος Ρετσινιάς και Δημήτριος-Ηλίας Βασιλάκης. Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους συνεχάρη και τους ευχήθηκε να αξιοποιήσουν το δώρο της γνώσεως, που έλαβαν από το Θεό στην ζωή τους και τους προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο.

dk2

dk3

dk4