Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψής του στην Γερμανία. Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως εξήγησε, πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό για να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο που οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του φανερώνουν την αγάπη προς το δοκιμαζόμενο λαό της Ελλάδας, τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο, ο οποίος δείχνει εμπράκτως την στηρίξή του και την αγάπη του προς τα παιδιά της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τον Καρδινάλιο του Μονάχου, που και αυτός προσφέρει βοήθεια σε αδύναμες ομάδες της χώρας, αλλά και για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυση του ιερού ναού Αγίων Πάντων και του τμήματος θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε και δέχτηκε ερωτήσεις από τους φοιτητές της σχολής. Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή για το “πώς βλέπει την Ευρώπη σήμερα” ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως δυστυχώς σήμερα έχει καταλήξει να είναι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων και απέχει πολύ από το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Θέλουμε την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία Ευρώπη αρχών, αξιών και αλληλεγγύης και όχι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων όπως έχει καταλήξει να είναι σήμερα” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους μαθητές, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, λέγοντας ότι μέριμνα του Αγίου ήταν να ιδρύσει κυρίως σχολεία και όχι ναούς. Και έφτιαξε 250 σχολεία. “Αλλά σήμερα για ποια παιδεία μιλάμε;” αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη συνέχεια με αφορμή τη χθεσινή Ευαγγελική Περικοπή υπογράμμισε ότι “βρισκόμαστε σε μία εποχή που κάποιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, ενώ κάποιοι άλλοι “φτιάχνουν καινούργιες αποθήκες, για να αποθηκεύσουν τα υπάρχοντά τους”. Το έργο των Εκκλησιών και των Κυβερνήσεων είναι να μοιραστούμε ό,τι έχουμε με τους αδελφούς μας. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη και όχι μία Ευρώπη που δε μπορεί να συνεννοηθεί σε βασικά ζητήματα και θέματα”.
Οι φοιτητές, επίσης, είπαν στον Αρχιεπίσκοπο πώς οι ίδιοι βιώνουν την ενότητα της Ορθοδοξίας, όταν φοιτητές από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης ανταμώνουν για να σπουδάσουν μαζί Ορθόδοξη Θεολογία.
Το «Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας» αποτελεί τη συνέχεια και επέκταση της έδρας και του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας, που δημιουργήθηκαν το χειμερινό εξάμηνο 1984/85. Το Τμήμα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 1994 µε απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Μονάχου και από το χειμερινό εξάμηνο 1995/96 παρέχεται η δυνατότητα ολοκληρωμένων σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας μια καινοτομία στα κρατούντα σε κρατικά πανεπιστήμια σε ολόκληρο το δυτικοευρωπαϊκό χώρο.
Σκοπός του νέου αυτού Ορθοδόξου Τμήματος στην καρδιά της Ευρώπης είναι η σπουδή και η έρευνα της Ορθόδοξης θεολογικής παράδοσης και εκπαίδευση νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία είτε ως κληρικοί ή συνεργάτες των ορθοδόξων Ιερών Μητροπόλεων είτε ως εκπαιδευτικοί του μαθήματος των θρησκευτικών στο γερμανόφωνο χώρο αλλά και αλλού, είτε ως ερευνητές σε ακαδημαϊκούς τομείς και στο ευρύτερο θεολογικό-εκκλησιαστικό επιστητό.