Επίσκεψη αλληλεγγύης και ενημέρωσης πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Οικουμενικό Συμβούλιο Νέων της Ευρώπης (Ecumenical Youth Council of Europe) από τις 12-14 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας “Break the chains!” για την υπέρβαση της φτώχειας. Η αντιπροσωπία είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην καθημερινή ζωή και ιδιαίτερα για τα έντονα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν προκύψει, τα οποία εντείνονται λόγω και της μεταναστευτικής κρίσης. Την αποστολή αποτελούσαν ο Κοσταρικανός Hilderbrando Flores Vargas, που ζει στην Ισπανία, η Lina Leonavičiūtė, από την Λιθουανία, και η Manon Schilder, από την Γαλλία, ενώ συνοδεύονταν και από τον Νίκο Κοσμίδη, εταίρο του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτη Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES).
Η πρώτη επαφή της αποστολής με την ελληνική πραγματικότητα, έγινε μέσα από τη συμμετοχή στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Τα μέλη της αντιπροσωπίας είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν για τις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων και των πολιτικών φορέων, αλλά να συνομιλήσουν και με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, όπως την κ. Νάντια Βαλαβάνη, πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών. Η κ. Βαλαβάνη απαντώντας σε ερωτήσεις, εξήγησε τις επιπτώσεις της κρίσης και των δανειακών συμφωνιών στον οικογενειακό προϋπολογισμό, την αύξηση των τραπεζικών χρεών και τον άμεσο κίνδυνο πολλές οικογένειες να βρεθούν με δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις οικίες τους.
Ο Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, από την Διεύθυνση Προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσίασε στην αντιπροσωπία το πολυεπίπεδο προνοιακό, φιλανθρωπικό και εθελοντικό έργο που η Αρχιεπισκοπή και οι κατά τόπους Μητροπόλεις έχουν αναπτύξει, ώστε να συμβάλουν στις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων. Σημείωσε, πως με τη σαφή υπόδειξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, η Αποστολή παρέχει βοήθεια σε κάθε άνθρωπο, χωρίς να εξετάζει το χρώμα, το θρήσκευμα ή τη χώρα προέλευσης, προσπαθώντας να κάνει την καλύτερη διαχείριση των δυνατοτήτων της, ώστε να προσφέρει βοήθεια πρώτα στους πιο αναγκεμένους από τους αναγκεμένους συνανθρώπους μας.
Το πολιτικό σκέλος αντιμετώπισης των ποικίλων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος, συζήτησαν τα μέλη της αντιπροσωπίας με τον Δρ. Κώστα Μυγδάλη, σύμβουλο της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στην έδρα του οργάνου. Μεταφέροντας, καταρχήν, τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, κ. Ιωάννη Αμανατίδη, υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, εν συνεχεία ενημέρωσε τα μέλη για τις ενέργειες που η ΔΣΟ επιτελεί, ώστε να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός πνεύματος συνεργασίας και διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών και των κοινοβουλίων που εκπροσωπούνται δια των Ορθοδόξων βουλευτών τους, στη βάση των δημοκρατικών αξιών και αρχών. Επίσης, παρουσίασε τα κείμενα που τα όργανα της ΔΣΟ έχουν εκδώσει σχετικά με την οικονομική κρίση και την έξαρση του πολιτικού και θρησκευτικού εξτρεμισμού, καλώντας το Οικουμενικό Συμβούλιο Νέων της Ευρώπης να συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών, των θρησκευτικών ηγετών και των νέων ανθρώπων.
Πέρα από τις συναντήσεις με εκπροσώπους, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές της Αθήνας που μαστίζονται από ποικίλα κοινωνικά προβλήματα και να γνωρίσουν δράσεις που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά στην καρδιά τους. Όπως τη δράση της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (ΕΕΕ) για τη βοήθεια σε άστεγους στην περιοχή της Συγγρού. Ο αδ. Δημήτρης Μπούκης, γραμματέας της συνόδου της ΕΕΕ, ο αδ. Γιώργος Αδάμ, ποιμένας της Β’ ΕΕΕ Αθηνών, καθώς και συνεργάτες του προγράμματος και νέοι, παρουσίασαν την προσπάθεια να προσφέρουν στους άστεγους της ευρύτερης περιοχής την αλληλεγγύη τους μέσα από ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ένα ζεστό μπάνιο, καθαρά ρούχα και καλή κουβέντα με τους εθελοντές και μεταξύ τους. Οι άστεγοι έχουν τη δυνατότητα σε αυτόν τον χώρο όχι μόνο να λάβουν υλική βοήθεια, αλλά να νιώσουν την αξία της ανθρώπινης ύπαρξής τους, ξεχασμένη από την υπόλοιπη κοινωνία.
Η αντιπροσωπία συμμετείχε, επίσης, στον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, στον ομώνυμο ιερό ναό, στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, τα μέλη συναντήθηκαν με τον εφημέριο του ναού, π. Δημήτριο Μαρούλη, και μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας, από τους οποίους και ενημερώθηκαν για τις προσπάθειές τους να κατανοήσουν και να δώσουν μια Ορθόδοξη Χριστιανική απάντηση στις σημερινές πνευματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο.
Για τον Vargas, η επίσκεψη στην Αθήνα ήταν μια μεγάλη εμπειρία που του επέτρεψε να μάθει περισσότερα για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα. Πιστεύει πως οι νέοι Ευρωπαίοι πρέπει να εργαστούν όχι μόνο για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά να συμβάλουν δυναμικά στη διαμόρφωση δίκαιων πολιτικών για το εργασιακό, την απασχόληση και το μεταναστευτικό, με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών και προς την κατεύθυνση της ισότιμης δυνατότητας όλων στην ανάπτυξη και στις κοινωνικές ευκαιρίες.
Για την Leonavičiūtė, η επίσκεψη στο λίκνο της Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, της έδωσε τη δυνατότητα να ενημερωθεί καλύτερα για όλα αυτά που τα ΜΜΕ της χώρας της αναφέρουν σχεδόν κάθε μέρα, σε σχέση με την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε τη δημόσια συζήτηση και την έντονη θεωρητική αντιπαράθεση ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Προβληματίζεται, όμως, τι θα συμβεί στην περίπτωση που μια μέρα οι πρόσφυγες θα χτυπήσουν και τη δική τους πόρτα, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Θα ανοίγαμε την πόρτα μας, αναρωτήθηκε;
Για την Schilder, τα όσα είδε, άκουσε και έμαθε στην Αθήνα αποτελούν έναν πλούτο πληροφοριών και εμπειριών, που αφορούν όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά το μέλλον της Ευρώπης, στο οποίο πρέπει να εμβαθύνουμε μέσα από την αντιμετώπιση δύσκολων ερωτημάτων, αλλά και εμπνεόμενοι από το φωτεινό παράδειγμα τόσων ανθρώπων που με το έργο τους γεννούν ελπίδες για μια πιο ενωμένη κοινωνία.
Σημείωση: Λόγω της πανελλαδικής απεργίας, δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση προγραμματισμένης επίσκεψης στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι συναντήσεις με εκπροσώπους των συνοδικών επιτροπών «Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων» και «Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητας».