Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και οι Εκδόσεις «Μυγδονία» παρουσίασαν, την Πέμπτη το εσπέρας, σε μία σεμνή τελετή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του ναού, το νέο πόνημα του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π. Αθηνών.
Το νέο βιβλίο, με τίτλο: «Γιά μία λειτουργική Ορθόδοξη Πνευματικότητα» και υπότιτλο: Κείμενα λειτουργικής παιδείας και κατανύξεως, με 196 σελίδες και διακόσμηση του π. Χριστόδουλου Φεργαδιώτη, εκδόθηκε στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα στο 2015. Οι ερυθρογραφίες σε αρκετά σημεία του βιβλίου προδίδουν άλλη χάρη στο βιβλίο.
Την παρουσίαση συντόνιζε ο προϊστάμενος του Ναού, αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Αλεξίου, ο οποίος και παρουσίασε τους ομιλητές.
Ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος και ευλόγησε την οργάνωση της όλης εκδηλώσεως, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτη Κύριο Ιάκωβο Αθανασίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Αγίου Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωπος του Ηγουμένου της Ι. Μονής Βλατάδων παρέστη ο αρχιμ. Κωνσταντίνος, ο οποίος επίσης χαιρέτησε την εκδήλωση και μετέφερε τις ευχές του Ηγουμένου, Επισκόπου Αμορίου κυρίου Νικηφόρου.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί», υπερπληθής χορωδία, υπό την Διεύθυνση του καθηγητή και πρωτοψάλτη του Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά κυρίου Λιάκου Ιωάννη.
Οι ύμνοι που απέδωσαν οι ψάλτες ήταν αφιερωμένοι στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, μελισμένοι από τον κύριο Λιάκο.
Ο πρώτος ομιλητής, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρώην Κοσμήτωρ, κύριος Μ. Τρίτος αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα γενικώς του συγγραφικού έργου του καθηγητή Πάσχου, που ήδη με το παρουσιαζόμενο αριθμεί 115 πονήματα, και ειδικότερα των κειμένων του παρουσιαζόμενου βιβλίου.
Ο κύριος Σταλίδης Κώστας, φιλόλογος και ποιητής, από την Έδεσσα, αναφέρθηκε στον ποιητικό λόγο του καθηγητή Π.Β.Πάσχου, απήγγειλε μάλιστα και ποιήματα του συγγραφέα.
Η σημασία του παρόντος δημοσιεύματος της «Μυγδονίας» επιτείνεται και από ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το ότι δηλαδή ο συγγραφέας το αφιερώνει στην μνήμη του μεγάλου έλληνα λειτουργιολόγου, αείμνηστου καθηγητή του Α.Π.Θ. Ιωάννη Μ. Φουντούλη, του οποίου παρίστατο και ο γιός Μιχάλης Ι. Φουντούλης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η Πρόσκληση γιά την Εκδήλωση, που είναι ιδιόχειρη γραφή του καθηγητή Π.Β. Πάσχου, ο οποίος, αν και ανακοινώθηκε ότι θα είναι παρών, απουσίαζε λόγω δυσκολιών της προχωρημένης του ηλικίας. Απών επίσης ήταν και ο ομότιμος καθηγητής Μαντζαρίδης Γεώργιος.