You are currently viewing Με προσβολές κατά της Ι. Συνόδου επανέρχεται το Δ.Σ. της Τήνου

Με προσβολές κατά της Ι. Συνόδου επανέρχεται το Δ.Σ. της Τήνου

  • Reading time:1 mins read

Με ενα εξαιρετικά προσβλητικό για την Εκκλησία της Ελλάδος ανακοινωθέν απαντά στην τελευταία δήλωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα γεγονότα στην Τήνο, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού.

Στο κείμενο που σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση υπογράφει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, η Ιερά Σύνοδος κατηγορείται για την δημιουργία κλίματος πόλωσης και απαξίας απέναντι στους Ρωμαιοκαθολικούς κατοίκους του νησιού ενώ γίνεται λόγος για «προπαγανδιστικά, σκοταδιστικά και υποτιμητικά» σχόλια της Δ.Ι.Σ.

«Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε το νησί μας Μπέλφαστ.» γράφει χαρακτηριστικά το δημοτικό συμβούλιο της Τήνου προς την Ιερά Σύνοδο σημειώνοντας πως «Το κήρυγμα μίσους σας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθειες που δίνει ο Πατριάρχης μας, αυτή την εποχή, για την ένωση των εκκλησιών ! Η Παναγία μας, ανήκει σε όλους. Και εδώ στην Τήνο έχουμε τον πολιτισμό να το εκφράζουμε αυτό, γιατί σε αυτήν τη διαμαρτυρία ήμασταν όλοι μαζί….»

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να παρασχεθεί κάλυψη στον δήμαρχο για τις ενέργειές του, το Δ.Σ. σημειώνεται οτι «ο Δήμαρχος ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές και τις αποφάσεις του σώματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, εγγυώμενος στο ποσοστό που οι δυνάμεις του το επέτρεπαν την ομαλότερη δυνατή διενέργεια των αρχαιρεσιών» και εγκαλεί την Ιερά Σύνοδο για προσβολή του Συντάγματος και των ατομικών ελευθεριών.

ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το μεσημέρι στο γραφείο του Γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή στο υπουργείο Παιδείας, συγκεντρώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των τοπικών φορέων.

Για μια ακόμη φορά το υπουργείο δια του εκπροσώπου του, ξεκαθάρισε σε όσους διαμαρτύρονται πως δεν αλλάζει κάτι στην νομική μορφή του Πανελλήνιου Ιδρύματος της Παναγίας τονίζοντας πως σέβεται και προστατεύει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ και από το 1834 μέχρι σήμερα το Κράτος ρυθμίζει με νόμους του τη διοίκηση και λειτουργία του. Τίποτε δεν έχει αλλάξει στην νομική μορφή και υπαγωγή του ΠΙΙΕΤ με τον νέο νόμο 4301/2014 και δεν έχει μετατραπεί σε εκκλησιαστικό ίδρυμα σημείωσε ο κ. Καλαντζής.

Υπενθύμισε δε πως το ίδρυμα έχει διφυή χαρακτήρα, εθνικό και θρησκευτικό και πανελλήνια εμβέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καλαντζής ξεκαθάρισε πως το υπουργείο δεν είναι ανοικτό στο να συζητήσει το ενδεχόμενο ακύρωσης του νόμου που δίνει δικαίωμα ψήφου στον μητροπολίτη Πρόεδρο του Ιδρύματος.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν στο να καταρτισθεί κοινή επιτροπή νομικών της πλευράς του Δήμου, του Υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος και να εξετάσει τις αντιρρήσεις επί της νομοτεχνικής διατύπωσης του επίμαχου άρθρου 51 παρ. 6 του Ν. 4301/2014, που παύει την εξαίρεση του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. από τις διατάξεις για τα εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Ιερά Προσκυνήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στο υπουργείο βρέθηκαν, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σ. Σπυρίδωνος, ο οποίος έχει ήδη εγκρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ, ο δήμαρχος Τήνου κ. Σ. Ορφανός, ο έπαρχος της Τήνου κ. Ι. Γιαγιάς, οι εκπρόσωποι της «επιτροπής αγώνα» κ.κ. Αλαβάνος, Σώχος και Μπρουτζάκης, αλλά και τοπικοί βουλευτές όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος.

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Μετά το δημοσίευμα του dogma.gr σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο τ. υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου για το θέμα, ο ίδιος με νεότερη ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ξεκαθαρίζει πως δεν τάσσεται κατά του δικαιώματος του εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου να έχει ψήφο ως πρόεδρος του Ιδρύματος αλλά και πως ουδέποτε ζήτησε τη συμμετοχή Ρωμαιοκαθολικών στην διοίκηση του Ιδρύματος.

Ο κ. Παπαθεοδώρου επιμένει στο θέμα του ελέγχου των αποφάσεων της διοικούσας επιτροπής από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ι.Μ. Σύρου, κάτι το οποίο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και η Ιερά Σύνοδος.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Παπαθεοδώρου

Επειδή κάποιοι βιάστηκαν να περάσουν σε επιθέσεις και επιχειρούν, είτε σκόπιμα, είτε από πλάνη, να παραποιήσουν την αλήθεια, θα ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:

1.Δεν πρότεινα ποτέ τη συμμετοχή καθολικών ή οποιουδήποτε άλλου στη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ. Προέβαλα την ανάγκη εξομάλυνσης της σημερινής κατάστασης και την αποφυγή δημιουργίας διχαστικού κλίματος και θρησκευτικής-δογματικής αντιπαράθεσης.Η απλή ανάγνωση της νομοθεσίας πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο για τα μέλη της Δ. Ε. και τις ιδιότητές τους.

2.Θυμίζω σε όλους ότι ο διαχωρισμός των Τηνιακών σε ορθόδοξους και καθολικούς εξοργίζει περισσότερο τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να έχουν άποψη για όσα συμβαίνουν στο νησί τους και δεν είναι διατεθειμένοι, όπως με διαβεβαιώνουν, να υπηρετήσουν μικροπολιτικές τοπικές, θρησκευτικές ή άλλες σκοπιμότητες και παραγοντισμούς. Αυτό το θεωρώ υγιές και το υποστηρίζω.

3. Όχι, δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του Μητροπολίτη Σύρου ως Προέδρου του ΠΙΙΕΤ να έχει ψήφο στη Δ.Ε. και το θεωρώ νομικά ενδεδειγμένο. Αμφισβητώ ως νομικός την επικράτηση της ψήφου του προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας μετά από φανερή ψηφοφορία, όταν ταυτόγχρονα οι αποφάσεις πλέον του ΠΙΕΤ ελέγχονται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται ο Μητροπολίτης . Δηλαδή, υποστηρίζω ότι πρέπει να παραμείνει το ΠΙΕΤ ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Κράτους, χωρίς την παρέμβαση οποιουδήποτε άλλου φορέα. Ποιος διαφωνεί;

Για τις νομικές πλευρές των τροπολογιών θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε τις επόμενες μέρες, αφού άνοιξε ο διάλογος…

4. Τέλος, καταδικάζω απερίφραστα τους προπηλακισμούς και τις ασχήμιες εναντίον του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωροθέου στην Τήνο από ανεγκέφαλους τραμπούκους. Ήταν μία αίσχιστη και απαράδεκτη πράξη. Είναι, επίσης, ένας λόγος της παρέμβασής μου, ώστε να βρεθεί μία λύση άμεσα και να αποκατασταθεί η νομιμότητα και το αίσθημα Δικαίου από κάθε πλευρά.