Την αποκαλούν «εκκεντρική σαν λατέρνα μαγείρισσα», με το χαμόγελο-μάσκα, αλλά κάνει τρελές τηλεθεάσεις στο Mega και μαγειρεύει καταπληκτικά πολίτικα πιάτα.
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου είναι η μόνη γυναίκα σεφ και ταυτόχρονα ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Τουρκία, με την ονομασία «Ο Κήπος της Μαρίας».
Πολίτισσα από το Πέραν
Πολίτισσα πάππου προς πάππον -«η μάνα μου ήταν από το Φανάρι και ο πατέρας μου από το Πέραν.
Το γενεαλογικό δέντρο του παππού μου πάει πίσω, στα 1780», λέει- γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, αλλά κοντά στα είκοσι χρόνια της ο έρωτας και ο πρώτος γάμος την πήγαν στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το διαζύγιο επέστρεψε «στα πάτρια εδάφη». Μάλιστα, «Ο Κήπος της Μαρίας» είναι τα τελευταία δύο χρόνια στην τέταρτη θέση της λίστας που καταρτίζει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Τουρκίας.
Εζησε στη Θεσσαλονίκη
«Στη Θεσσαλονίκη έζησα δεκατρία χρόνια. Εκεί είχα ζαχαροπλαστείο. Μετά τον χωρισμό μου γύρισα στην Πόλη. Δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το φαγητό, παρά το ότι η κουζίνα είναι ο έρωτάς μου. Βρέθηκα όμως -σχεδόν κάθε βράδυ- να έχω στο σπίτι δέκα, είκοσι, ακόμη και σαράντα άτομα: το σπίτι μου ήταν μια κουζίνα και μια τραπεζαρία. Με την παρότρυνση των φίλων μου και του σημερινού συζύγου μου άνοιξα το εστιατόριο- αρχικά στην ευρωπαϊκή πλευρά και πλέον μεταφερθήκαμε στην ασιατική- απέναντι από την Αντιγόνη, στα Πριγκιπόννησα».
Σκέτο περιβόλι
Η Μαρία καλλιεργεί στον κήπο του εστιατορίου σχεδόν όλα όσα χρειάζεται για την κουζίνα της: «Κολοκυθοκορφάδες, λάπαθα, μάραθα, μυρωδικά, όλα τα κηπευτικά. Μέχρι και μια ελιά φύτεψα πριν από πέντε χρόνια- έτσι, για το μπερεκέτι, για το γούρι», περιγράφει. «Στην Κωνσταντινούπολη αγαπούν μεν το φαγητό, αλλά κυρίως τα διάφορα κεμπάπ», συνεχίζει η Μαρία Εκμεκτσίογλου. «Τα καλά εστιατόρια είναι λίγα. Εγώ προσφέρω πολίτικη-ρωμαίικη κουζίνα, αλλά και τούρκικα, ενώ έφερα τα θαλασσινά μαζί μου από τη Θεσσαλονίκη. Η ρωμαίικη κουζίνα έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο και προτού αρχίσω να χρησιμοποιώ τη δική μου φαντασία στηρίχτηκα στις συνταγές της μάνας και της γιαγιάς μου».
Φίλοι οι Τούρκοι
Για τη 45χρονη μαγείρισσα- και μητέρα τριών αγοριών 23, 21 και 18 ετών, που ακολουθούν τα επαγγελματικά της βήματα- η ζωή στην Πόλη είναι υπέροχη. «Αν εξαιρέσεις το κυκλοφοριακό, η ζωή εδώ είναι ωραία. Οι σχέσεις των ανθρώπων στη γειτονιά έχουν την παλιά ποιότητα. Οι φιλίες είναι ισχυρές και οι άνθρωποι απλοί. Οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων δεν είναι όπως παλαιότερα- και όπως φαντάζονται πολλοί στην Ελλάδα», λέει. «Ξέρετε, τώρα που έχουμε μείνει λίγοι οι Ρωμιοί, οι Τούρκοι είναι σαν να μας προστατεύουν, να μην… τελειώσουμε! Έχω έναν τοίχο στο μαγαζί καλυμμένο με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων για τη δουλειά μου. Πιστεύω ότι ένας λόγος που ασχολούνται τόσο μαζί μου, εκτός από τη δουλειά μου, είναι και το γεγονός ότι είμαι Ρωμιά», εξηγεί.
Σύζυγος με… ρίζες στην Κρήτη
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου παντρεύτηκε Τούρκο. «Τουρκοκρητικό», σπεύδει να διευκρινίσει. «Κατάγεται από μια περιοχή κοντά στη Σμύρνη, το Τίρε. Ο άντρας μου μιλάει ελληνικά με την προφορά της Κρήτης. Μάλιστα, την πρώτη φορά που πήγαμε στα μέρη του και φτάσαμε και στο Αϊβαλί, συνειδητοποίησα πως όλοι μιλάνε ελληνικά και μάλιστα με την προφορά της Κρήτης. Πολλοί μύθοι και στερεότυπα για τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων κατέρρευσαν μέσα μου τότε. Ο άντρας μου, που είναι ναυπηγός στην Τούζλα, συνεργάζεται διαρκώς με Έλληνες. Έλληνες και Τούρκοι έρχονται στο εστιατόριο».
Αγόρασε αρχοντικό στη Σμύρνη
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, παράλληλα με το εστιατόριό της, παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης. Στην κουζίνα της, η βραβευμένη Ελληνίδα μαγείρισσα της Πόλης παντρεύει «το Αιγαίο και την Κρήτη με συνταγές από το Βυζάντιο και την Τουρκία». Όπως λέει, ως βασικά υλικά χρησιμοποιεί τα θαλασσινά και τα χόρτα. «Μαγειρεύω θαλασσινά γεμιστά με χόρτα- όπως καλαμαράκια. Εκτός από άνηθο και βασιλικό χρησιμοποιώ μάραθο, λάπαθα, αντίδια, ζοχούς. Τα μαγειρεύω με κουκουνάρια, ξερά σύκα, βερίκοκα και ξηρούς καρπούς, όπως έκαναν και στο Βυζάντιο». Στις σπεσιαλιτέ της η Μαρία Εκμεκτσίογλου περιλαμβάνει αγκινάρες με ροδάκινα και μήλα, λαχανοντολμάδες με μύδια, μελιτζάνες φλάσκες γεμιστές με θαλασσινά και καταΐφι με γαρίδες, ανάλατα τυριά και μάραθο.
Μέσα στον Μάιο κάνει το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα, αυτή τη φορά στη Σμύρνη. «Αγόρασα ένα ρωμαίϊκο αρχοντικό σπίτι: διώροφο, 160 ετών. Ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Αποφάσισα να το πάρω για να μην το αφήσω να πέσει. Έχει έναν ωραίο κήπο. Είναι διαμορφωμένο, έτοιμο να γίνει κι αυτό “Κήπος της Μαρίας”», λέει.
Πηγή eistinpolin.wordpress.com