Τη ΜΚΟ “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκε πριν από λίγο ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Τον Πατριάρχη Αντιοχείας υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της “Αποστολής” κ. Κωστής Δήμτσας, παρουσία όλων των υπαλλήλων του Οργανισμού.
Αμέσως μετά ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος μετέβησαν στον παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται εντός του οργανισμού, και έψαλλαν το Απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου.
Στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων ο κ. Δήμτσας καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Αντιοχείας, μεταξύ άλλων τόνισε:
“Με ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά Σας υποδεχόμασθε ευλαβώς και Σας καλωσορίσουμε εγκαρδίως με την Τιμία Πατριαρχική Συνοδεία Σας εδώ στα Κεντρικά Γραφεία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία και του Μακαριωτάτου Αδελφού Σας και Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄.”
“Η παρούσα Σεπτή Πατριαρχική Επίσκεψή Σας, αποτελεί υψίστη τιμή για την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και όλους εμάς, οι οποίοι εργαζόμασθε εδώ. Στο σεπτό Πρόσωπό Σας αποτίουμε τιμή στο Παλαίφατο Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, πολιτισμική κοιτίδα του κατά Ανατολάς Αρχαίου Ελληνισμού, αλλά και προκεχωρημένο Φυλάκιο της Βυζαντινής Ρωμιοσύνης, Καταφύγιο των διωκομένων Ρωμιών του 1922”, πρόσθεσε ο κ. Δήμτσας.
Επίσης ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι “εκεί στη Μεγάλη Θεούπολη της Αντιοχείας οι Χριστιανοί έλαβαν το όνομά τους, εκείθεν διήλθαν ο Πέτρος και ο Παύλος, εκεί ανδρώθηκε ο Μέγας της Ορθοδοξίας και της Οικουμένης Διδάσκαλος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εκείθεν προήρχετο ο διδάσκαλος των Δύο Μεγίστων της Εκκλησίας Ιεραρχών του Βασιλείου και του Ιωάννου, ο φιλόσοφος και ρήτορας Λιβάνιος. Οι σχέσεις της Αντιοχείας με τον διαχρονικό Ελληνισμό υπήρξαν ανέκαθεν οργανικές, και η Επίσκεψή Σας στην Ελλάδα έρχεται να το μαρτυρήσει και να το επιβεβαιώσει.”
“Επισκέπτεσθε την Αγιωτάτη Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε μια κρίσιμη όχι μόνο για το Πατριαρχείο Αντιοχείας περίοδο, αλλά για ολόκληρο το Χριστιανικό Κόσμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τη δική μας Χώρα. Τα τελευταία χρόνια ένα φοβερό κράμα βίας και θρησκευτικών συνθημάτων ενισχύουν σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες με εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος, τη μετάλλαξη και αλλοίωσή του”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας.
Αναφερόμενος στα μαρτύρια του Συριακού λαού, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Αποστολή” τόνισε: “Με φρίκη και τρόμο παρακολουθούμε, από την ησυχία και την ασφάλεια του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, τις σφαγές, τις φρικαλεότητες, τα φοβερά μαρτύρια, που υφίστανται οι Χριστιανοί αδελφοί μας εκ μέρους φανατικών και ακραίων ισλαμιστών. Εις βάρος τους διαπράττονται θηριωδίες και ανοσιουργήματα που εφορμούνται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία και που στόχο έχουν τη βίαιη εξασφάλιση θρησκευτικής ομοιογένειας σε χώρες οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού και στις οποίες ιστορικά ιερά σεβάσματα και Ναοί βεβηλώνονται και καταστρέφονται.”
“Λησμόνησαν οι ισχυροί του «πεπολιτισμένου κόσμου» ότι η «πυρηνική ενέργεια» της θρησκείας δεν χρησιμοποιείται για πόλεμο αλλά μόνο για ειρηνικούς σκοπούς”, πρόσθεσε ο κ. Δήμτσας.
Ο Γενικός Διευθυντής αναφέρθηκε και στο μνημόνιο που είχε υπογράψει η “Αποστολή” με το Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι “Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να επανενεργοποιήσει τις πρόνοιες του Μνημονίου, να τις προσαρμόσει στις νέες πραγματικότητες, συνθήκες και ανάγκες, που προέκυψαν.”
“Η διδασκαλία των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand μπορεί, αν συμφωνείτε, να αποτελέσει την αφετηρία αυτής της νέας συνεργασίας. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δράση αυτή σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους”, ανέφερε ο κ. Δήμτσας.
Κλείνοντας ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλο και αδελφό του Πατριάρχη Αντιοχείας, υπογραμμίζοντας πως “Με συνοχή καρδίας πληροφορηθήκαμε την απαγωγή του και με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη της υποθέσεώς του. Με τον Μητροπολίτη Παύλο είχα την τιμή και την ευλογία να συνεργαστώ, επί μακρόν.”
“Μου έμαθε τι σημαίνει χριστιανική αγάπη, τι σημαίνει η χριστιανική μαρτυρία του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά κυρίως μας συγκλόνισε η αγάπη του για την Ελλάδα, την γλώσσα και το πνεύμα των πατέρων, το Άγιον Όρος. Μου γνώρισε τη Συρία, το Χαλέπι, τον αραβικό κόσμο και πολιτισμό του. Όλοι εμείς εδώ στην «Αποστολή» που τον γνωρίσαμε, τον αγαπάμε και ευχόμασθε και προσευχόμασθε σύντομα να υπάρξουν χαρμόσυνα νέα και να επιστρέψει ο Άγιος Αδελφός Σας ελεύθερος και υγιής”, συμπλήρωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ “Αποστολή”.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ: