Ολοκληρώθηκε η κληρικολαϊκή σύναξη στον Αλμυρό, σήμερα Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καταφυγή» με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Επαρχίας Αλμυρού και Σούρπης, π. Γεωργίου Μπέκα, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου, του Πρωτοσύγγελου του Μητροπολίτη πατέρα Δαμασκηνού, εκπροσώπων του Δημάρχου και πλήθος πιστών και κληρικών. Δυναμική η παρουσία των πιστών, αν και ο Μητροπολίτης επιθυμούσε ευρύτερη συμμετοχή.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μεταξύ άλλων είπε:
«…Έχουμε καθιερώσει τη φετινή χρονιά, να γίνονται κληρικολαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να έχουμε ευρύτερη συνεργασία. Δεν είναι τυπική η διαδικασία. Οι συναντήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί η εκκλησία μας. Η διαδικασία είναι Συνοδική, αφού συμμετέχει ο Κλήρος και ο Λαός… Αυτό ανήκει στην παράδοση της εκκλησίας μας από την Αποστολική ακόμη περίοδο…. Ο Αλμυρός είναι μια ζωντανή Αρχιερατική Περιφέρεια και με την ευλογία των δύο μοναστηριών μας, βοηθά τα μέγιστα και την αγαπώ ιδιαίτερα. Οι ναοί που χτίστηκαν στην πόλη σας μαρτυρούν την ευλάβεια του κόσμου στον Αλμυρό.»
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Γεώργιος Μπέκας, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για το σύνολο της προσφοράς του και τόνισε πως ακολουθεί το σύνθημά του «Ενότητα – Διακονία – Μαρτυρία της Ορθοδοξίας».
Επίσης, ότι η κρίση είναι πρώτα απ’ όλα πνευματική και ακολουθεί η οικονομική, η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση.
Τέλος, ανέφερε το έργο της Περιφέρειας του Αλμυρού με τα φιλόπτωχα ταμεία, τα τρία Σπίτια Γαλήνης, τις αποθήκες τροφίμων, τους 350 νέους που συμμετέχουν στα κατηχητικά και βεβαίως τη Λατρεία που τελείται με τις Λειτουργίες στα μοναστήρια και στις εκκλησίες μας, επαινώντας τους κληρικούς που τις υπηρετούν. Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Επιθυμούμε, η σημερινή μέρα να σταθεί ορόσημο και εμείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.»
Ο Μητροπολίτης αλλά και ο Αρχιερατικός Επίτροπος στάθηκαν στη διακονία της 111 Π.Μ., η οποία έχει δημιουργήσει μια οργανωμένη και τυπική ενορία.
Ο κ.κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του και ευχήθηκε να συνεχίσει και στο μέλλον με ανάλογα δείγματα.
Ο «Λαός», αιτήθηκε την οργάνωση φορέα αντιμετώπισης προβλημάτων, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ενδο-οικογενειακή βία.
Ο Μητροπολίτης, ευχαρίστως, σημείωσε τις προτάσεις μας για συνεργασία, και μας ενημέρωσε για τις ανάλογες δράσεις του στο κέντρο της Μητρόπολής μας.
Απάντησε: «Το κρατάω και θα εργαστούμε σε αυτό. Η εμπειρία μας από τους συνεργαζόμενους φορείς που συγκροτήθηκαν σε ένα σώμα και παρέχουν υπηρεσίες στο Πνευματικό Κέντρο του Βόλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία ενός ανάλογου φορέα στον Αλμυρό.»
Θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν: Η επερχόμενη συνάντηση των κατηχητών, τα θέματα – αφιερώματα όπως αυτό για τον Κοσμά τον Αιτωλό, η διενέργεια και άλλων βιωματικών υποδειγματικών Θείων Λειτουργιών, η πιθανή δημιουργία θερινής κατασκήνωσης, η πορεία του εράνου Αγάπης, οι μερίδες που ετοιμάζονται από τα σπίτια γαλήνης και η πληρότητά τους για την βοήθεια των πιστών, αν χρειάζεται να γίνει κοινωνικό φαρμακείο, η εφαρμογή του νόμου για τη διαχείριση των παρεκκλησιών από τις ενορίες, η επίλυση θεμάτων με το ΕΝΦΙΑ, να βρεθούν ή να γίνουν ΦΕΚ ιδιοκτησίας των εκκλησιών, να γίνει συνάντηση με τους ιεροψάλτες ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω δραστηριοποίησή τους.
Επαινετή η πρώτη αυτή προσπάθεια της κληρικολαϊκής συνέλευσης.
Εκφράζω προσωπική γνώμη, ότι στην επανάληψή της ο Λαός και ο Κλήρος θα έχουν προτάσεις και θέματα συζήτησης περισσότερα, καθώς πολλοί μας εξέφρασαν την απορία τους πριν την έναρξη για το ρόλο της σύναξης αυτής.