You are currently viewing Θεμελίωση δύο πτερύγων του Χαρισείου Γηροκομείου

Θεμελίωση δύο πτερύγων του Χαρισείου Γηροκομείου

  • Reading time:1 mins read

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευλόγησε τη θεμελίωση δύο πτερύγων του Χαρισείου Γηροκομείου, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Ορφανού, του Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος, εκπροσώπων της Δνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του προσωπικού και των γερόντων που διαμένουν στο Ίδρυμα.

Ο Παναγιώτατος, Πρόεδρος του Χαρισείου Γηροκομείου, τόνισε ότι η λειτουργία του Ιδρύματος είναι πράξη αγάπης και προσφοράς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα.

Το σημαντικό έργο της εκ βάθρων ανακαινίσεως της κτιριακής έδρας του Ιδρύματος στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2010, με την ουσιαστική συμβολή του κ. Νικολάου Νικολάου ο οποίος και χρηματοδότησε την ανακατασκευή της μίας εκ των τριών πτερύγων.

Η πτέρυγα αυτή λειτουργεί πλήρως εδώ και 9 μήνες και αποτελεί πρότυπο μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι πτέρυγες που θεμελιώθηκαν χρηματοδοτούνται μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμ­μάτων με προϋπολογισμό δαπάνης 10.000.000,00 €., κατόπιν υπογραφής προγραμ­ματικής σύμβασης συνεργασίας του Χαρισείου Γηροκομείου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου.

Ανάδοχος έχει αναδειχθεί η εταιρεία ΕΒΟΞ Α.Ε. με χρονικό ορίζοντα παραδόσεως του έργου τον Οκτώβριο του 2015. Στην τελική του μορφή το Ίδρυμα, με συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 6.450,00 τ.μ., θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 150 γέροντες.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα και 3 πτέρυγες. Οι 2 πτέρυγες αφορούν σε θαλάμους διαβίωσης, χώρους υποδοχής και αναψυχής, ενώ η τρίτη πτέρυγα φιλοξενεί τη διοίκηση και τους χώρους αναρρωτηρίου, τους χώρους κουζίνας και εστιάσεως, καθώς επίσης και αίθουσες εκδηλώσεων (κλειστή και υπαίθρια).

Στο υπόγειο των πτερύγων είναι εγκατεστημένο το συγκρότημα πλυντηρίων-στεγνωτηρίων, μικρός χώρος στάθμευσης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός (υποσταθμός μέσης τάσης, λεβητοστάσιο και ατμολεβητοστάσιο, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, πυροσβεστικό συγκρότημα, φίλτρα νερού, δοχεία ζεστού νερού χρήσης), άλλοι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Αξιοποιούνται τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον (ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά, δεξαμενή συγκέντρωσης ομβρίων υδάτων για χρήση στις τουαλέττες και στο πότισμα).

Οι θάλαμοι διαβίωσης είναι κυρίως δίκλινοι, με τουαλέττα και μπάνιο, κλιματιζόμενοι με χρήση φυσικού αερίου. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία υδροθεραπευτηρίου και η λειτουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Η μελέτη της ανακατασκευής πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ομάδα μηχανι­κών όλων των ειδικοτήτων.