ΤΟΥ ΣΩΤΉΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Η πρόταση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου για σύσταση νέας Μητρόπολης, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση,αν δεν δοθεί και τμήμα από την Μητρόπολη Κορίνθου.
—————————
Ως γνωστόν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, σε μία υπέρβαση της Αρχιερατικής του συνειδήσεως, στην τελευταία τακτική Ιεραρχία της Εκκλησίας μας κι ενώ εσυζητείτο το θέμα της δημιουργίας προσωποπαγούς Μητροπόλεως Φαρσάλων, έθεσε το θέμα της δημιουργίας μίας νέας κανονικής Μητροπόλεως, με έδρα την Ακράτα, η οποία θα εδημιουργείτο από τμήματα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων.
Ο Σεβ. Καλαβρύτων, δεν έμεινε μόνο στην προφορική πρόταση εντός της Ιεραρχίσς, αλλά προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: έστειλε και γραπτώς την πρότασή του προς την Σύνοδο η οποία ευθύς μόλις την παρέλαβε, την παρέπεμψε στην Επιτροπή Νομοκανονικών της Συνόδου για να τη μελετήσει και να αποφανθεί.
Ήδη την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, η Επιτροπή μελετά τη δημιουργία της νέας Μητρόπολης και αναμένεται ότι το θέμα θα συζητηθεί εν Συνόδω, σε μία από τις επόμενες συνεδρίες.
Εκ πρώτης όψεως και κρίνοντας το θέμα στην βάση του, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η απρόσμενη αυτή πρόταση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων για δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης, προς αποκατάσταση του εμπερίστατου Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου που θυσιάσθηκε τότε για το καλό όλων, και ο οποίος φιλοξενείται στην Μητρόπολη Καλαβρύτων, είναι μία σπουδαία και υπερβατική χειρονομία, από μόνη της.
Επιπρόσθετα με την πρότασή του αυτή ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, έρχεται αφ´ενός να αποκαλύψει τον πλούτο αισθημάτων που κρύβει μέσα του και αφ´ετέρου να μας θυμίσει μία παλιά παράδοση της Εκκλησίας μας, από την οποία έχουν προκύψει τα εκκλησιαστικά μας σύνορα: να δίνουν οι Αρχιερείς μας μέρος της επαρχίας των, όταν οι περιστάσεις το καλούν, προς αποκατάσταση των εμπεριστάτων Μητροπολιτών! Η Εκκλησιστική μας Ιστορία είναι γεμάτη απ´αυτά.
Δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς θα αποφανθεί η Επιτροπή Νομοκανονικών, το βέβαιο πάντως είναι ότι η δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης με τις παραπάνω προδιαγραφές δεν είναι βιώσιμη λύση.
Για να συσταθεί μία Μητρόπολη που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, πρέπει να δοθούν τμήματα και από την όμορη και γειτνιάζουσα Μητρόπολη Κορίνθου. Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη λύση κι όχι σε μία Μητρόπολη η οποία θα φυτοζωεί.
Κι επειδή δεν έχει εκδηλωθεί κάποια ανάλογη προσφορά και διάθεση από την Μητρόπολη Κορίνθου και τον Μητροπολίτη της Διονύσιο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε για την θετική εξέλιξη της πρότασης αυτής.
Ως προς το επιχείρημα- ένσταση που έχει τεθεί, για το αν και κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας, θα αποφανθεί θετικά ή αρνητικά, για τη δημιουργία ενός παραπάνω Νομικού Προσώπου, τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης, για να υπερκεράσουμε αυτή τη δυσκολία, την οποία αντιμετωπίσαμε και στη δημιουργία της Μητρόπολης Γλυφάδας,πρέπει να πούμε το εξής :
Το επί μέρους σύνολο των ιερών ναών που θα δοθούν και θα απαρτίζουν τη νέα Μητρόπολη, θα σχηματίσουν το νέο Νομικό Πρόσωπο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας δεν θα εγείρει καμμία αντίρρηση και θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση Διατάγματος, εφ´όσον το θέλει η Εκκλησία και το έχει εγκρίνει η Ιεραρχία.
Όλα τα άλλα θα είναι ημίμετρα!
Ας ελπίσουμε ότι η Εκκλησία μας στην περίπτωση αυτή θα σταθεί στο ύψος του θέματος αυτού και θα πράξει το σωστό.
Και θα δημιουργήσει μία νέα Μητρόπολη,
εφ´όσον κρίνει ότι μπορεί να είναι βιώσιμη και χρήσιμη στο λαό μας!