Από την Εκκλησία της Εσθονίας
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ταλλίνη ο πάτρωνας της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας, πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.
Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνος, ο οποίος συλλειτούργησε με τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Τάρτου κ. Ηλία, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπλυθές ποίμνιο της Εσθονίας, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωποι της Εσθονικής Κυβερνήσεως, οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Αυστρίας και της Γαλλίας, πολλοί διπλωμάτες, καθώς και αρκετοί ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη, κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της ρωσικής κουμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημο της Γ΄ Τάξεως του Αγίου Πλάτωνος, τον κ. Άρε Χέρν, από την περιοχή του Σέτουμα, επιβραβεύοντας, με τον τρόπο αυτό, την προσφορά του και την αφοσίωσή του στην Εκκλησία, αλλά κυρίως την βοήθειά του για την δίκαιη και κανονική εδραίωση της ανασυσταθείσης, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησίας της Εσθονίας, το έτος 1996.
Ακολούθησε εόρτιος δεξίωση, στην οποία παρακάθησαν όλοι οι κληρικοί και οι προσκυνητές. Ο Προκαθήμενος χαιρέτησε κατά την ώρα του γεύματος τους παρευρισκομένους, αναφερόμενος στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Πλάτωνα, αλλά και στις σύγχρονες προκλήσεις της Εκκλησίας κάνοντας έκληση προς όλους να προσεύχονται για την μέλλουσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία αναμένεται να δώσει την κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε εκ μέρους των παρευρισκομένων Πρέσβεων ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Μιχαήλ Ρανιερί, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του Μητροπολίτου Στεφάνου καθώς και στην εκτίμηση που τρέφει προς αυτόν ο εσθονικός λαός και γενικά όλη η τοπική κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτωνας γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1869, στην επαρχία Πάρνου της Εσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικά κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού σε πολλές Ορθόδοξες ενορίες της Εσθονίας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου του 1917. Ως Επίσκοπος επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ζήλο για την ανόρθωση των Ορθοδόξων Ενοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού.
Το 1919 συλλαμβάνεται από το άθεο καθεστώς της Μόσχας και αφού φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφοθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστηκότητας και αγιότητας.