Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Δικαίου και Φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, εις το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου-Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντινης κ.κ. Ιωάννου.
Προ της ενάρξεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος, εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Λαζάρου, το οποίο και ετέθη προς προσκύνησιν, ευλογία και αγιασμό των παρευρισκομένων πιστών και προσκυνητών οι οποίοι προσήλθαν από όλα τα μέρη της Μακεδονίας για να παραστούν σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος.
Αξίζει να τονίσουμε ότι στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου, υπάρχουν τα αποτυπωμένα ίχνη από τις παλάμες του Αγίου Λαζάρου στο βελούδινο ύφασμα της Ωραίας Πύλης.
Ο Άγιος Λάζαρος θεωρείτε ο προστάτης των κατοίκων του Ευαγγελισμού και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν να διηγηθούν μία προσωπική ιστορία, κατά την οποία ο Άγιος τους βοήθησε ώστε έχουν ευτυχή κατάληξη σε κάθε πρόβλημα που τους παρουσιάζονταν.
Έτσι, σήμερα παρατηρούμε ότι σε κάθε σπίτι του οικισμού του Ευαγγελισμού, υπάρχει μία εικόνα του Αγίου, τον οποίο και αποκαλούν «Παππού Λάζαρο», θεωρώντας τον ως ένα μέλος της οικογένειας τους.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Βίο του Αγίου Λαζάρου, τονίζοντας ότι η Ανάσταση του Λαζάρου είναι το γεγονός εκείνο που προαναγγέλλει και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Η σημερινή μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του Λαζάρου, μας φανερώνει την εξουσία την οποία έχει ο Κύριος επί τη ζωής, ως χορηγός αυτής και του θανάτου ως ο καταργών τον θάνατον και χαρίζων την ζωή στο ανθρώπινο γένος.
Η λέξη «κεκοίμηται» που λέει ο Κύριος πληροφορούμενος τον θάνατο του φίλου του Λαζάρου, μας δείχνει την κατάργηση του θανάτου ως γεγονότος απώλειας της φθοράς επί του ανθρώπου και την μεταβολή της σε ύπνο.
Η πρόσκληση και η ρήση του Κύριου «Λάζαρε, δεῦρο ἔξω» είναι εκείνη που μαρτυρεί ότι μέσα από αυτό το γεγονός έρχεται ως Κύριος της ζωής και καλεί τον Λάζαρο να βγει από την φθορά και τον θάνατο δίδοντας παράλληλα προς τα έξω την μαρτυρία της ζωής και του Θείου Δώρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της καινής απαρχής για την καινούργια ζωή, η οποία είναι ζωή της Αναστάσεως.
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, υπογράμμισε το γεγονός ότι μέσα στην ζωή της Ορθοδοξίας τα πρόσωπα τα Ιερά και τα Άγια δεν αποτελούν παρελθόν αλλά είναι συνεχώς παρών.
Αν συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα της πνευματικής ζωής, αν συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη αξία που ο Υιός και Λόγος του Θεού μας σφράγισε και μας κατέστησε κληρονόμους αφθαρσίας και ζωής αθανάτου τότε θα δούμε πόσο φρικτό είναι να ασχολούμαστε με τα ψεύτικα και τιποτένια πράγματα που συνθέτουν δυστυχώς το κύριο μέλημα της καθημερινότητας μας.
Ο Θεός δεν μας έπλασε για τον βούρκο, για την λάσπη και για όλο αυτό που ζει σήμερα ο κόσμος που είναι δυστυχώς η τραγωδία της απαξίωσης του προσώπου, αλλά μας έπλασε για να είμαστε παιδιά Του και κληρονόμοι των Αιωνίων Αγαθών και της Αιωνίου Ζωής.
Το μεγάλο δώρο που χαρίζει σε όλους μας το σημερινό γεγονός είναι η ζωή την οποία Ευαγγελίζεται ο Ιησούς Χριστός η οποία δεν είναι η ζωή των παθών, της ατιμίας, της εκμετάλλευσης και της απάτης καθώς και όλων των άλλων λανθασμένων επιλόγων του σημερινού ανθρώπου που τον ισοπεδώνει και τον καταργεί από πρόσωπο αλλά είναι η ζωή που αναδεικνύει τον άνθρωπο σε Εικόνα Θεού.
Ο άνθρωπος με την εν Χριστώ Καινή Κτίση καθίσταται Θεούμενος και με αυτό τον τρόπο μπορεί και πορεύεται βιώνοντας την Ουράνιο Μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού.
Ας μην τον υποδεχτούμε τον Κύριο με επιπόλαιο τρόπο όπως τον υποδέχτηκαν στα Ιεροσόλυμα κατέληξε, προτρέποντας το ευσεβές Εκκλησίασμα στην ομιλία του ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αλλά ας τον υποδεχτούμε στην ζωή μας ως Κύριο της Ζωής, δεχόμενοι την Θεία Δωρεά ως Ευλογία και παίρνοντας κουράγιο και δύναμη ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε όλα αυτά που καθημερινώς καλούμενα να αντιμετωπίσουμε.
Μόνο με την δύναμη του Αναστάντος Κυρίου θα μπορέσουμε εξέλθουμε από τα προβλήματα της σημερινής εποχής που είναι πολλά και δύσκολα.
Το κλητήριο άγγελμά του Κυρίου «δεῦρο ἔξω» ας μας παρακινήσει και εμάς ώστε να βγούμε μέσα από την αμαρτία και τη σκιά του θανάτου που βρισκόμαστε και να ζήσουμε την ζωή της Αναστάσεως, της χαράς και της Καινής Κτίσεως που ευαγγελίζεται και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Λάζαρος.
Εν συνεχεία, μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού τελέσθηκε η περιφορά του Σεπτού Λειψάνου και της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λαζάρου, την οποία έφεραν οι πρόγονοι μας από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922.