Εκοιμήθη χτες 5 Ιουλίου 2014 σε ηλικία 78 ετών ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου κυρός Βλαδίμηρος.
ελευταίες ημέρες ήταν κλινήρης μετά από εσωτερική αιμορραγία που είχε υποστεί!
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κιέβου κυρού Βλαδιμήρου θα τελεστεί αύριο στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Λαύρα των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου.
Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος (Βίκτωρ Μαρκιάνοβιτς Σαμποντάν) γεννήθηκε από αγρότες γονείς στις 23 Νοεμβρίου 1935 στο χωριό Μάρκοβτσυ του Δήμου Λετιστέβ του νομού Χμελίντσκυ της Ουκρανίας.
Το 1954 εισήλθε στην Ιερατική Σχολή Οδησσού ενώ το 1958 στη Θεολογική Ακαδημία Λένινγκραντ από την οποία αποφήτησε το 1962 με τίτλο candidate θεολογίας.
Μετά την αποπεράτωση σπουδών διατέλεσε καθηγητής της Ιερατικής Σχολής Οδησσού, ασκούσε καθήκοντα ανώτερου επιθεωρητή της Σχολής και ταυτόχρονα χρημάτισε Πρωτοσύγκελλος της επαρχίας Οδησσού.
Στις 14 Ιουνίου 1962 χειροτονήθηκε διάκονος ενώ την επομένη ιερέας. Στις 26 Αυγούστου εκάρη μοναχός.
Το 1965 τελείωσε το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών παρά τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας, διορίσθηκε Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής Οδησσού και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Το 1966 διορίσθηκε Αναπληρωτής Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ.
Με απόφαση της Ιεράς Συνότου της 23ης Ιουνίου 1966 ο Αρχιμανδρίτης Βλαδίμηρος αναδείχθηκε Επίσκοπος Ζβενίγκοροντ, βοηθός της επαρχίας Μόσχας και διορίσθηκε εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη και Προϊστάμενος της ενορίας Γενεθλίου της Θεοτόκου Γενεύης.
Στις 9 Ιουλίου 1966 ετελέσθη η εις Επίσκοπον χειροτονία του.
Στις 28 Νοεμβρίου 1968 διορίσθηκε Επίσκοπος Περεγιασλάβ-Χμελνίτσκυ, βοηθός του Μητροπολίτη Κιέβου και Γαλικίας, Πατριαρχικού Εξάρχου της Ουκρανίας.
Στις 20 Μαρτίου 1969 μετατέθηκε στην επαρχία Τσερνίγκοφ και Νέζιν και ταυτόχρονα ανέλαβε προσωρινά τη διαποίμανση της επαρχίας Σούμας.
Από το Δεκέμβριο 1970 έως τον Απρίλιο 1973 χρημάτισε συντάκτης του περιοδικού του Εξαρχάτου της Ουκρανίας «Pravoslavniyvisnik».
Στις 18 Απριλίου 1973 διορίσθηκε Επίσκοπος Δμήτροβο, βοηθός της επαρχίας Μόχας και Πρύτανης των Θεολογικών Σχολών Μόσχας.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1973 προήχθη σε βαθμό Αρχιεπισκόπου.
Στις 18 Απριλίου 1978 ονομάσθηκε καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας ενώ στις 5 Ιουνίου 1979 υποστήριξε επιτυχώς τη διατριβή στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και του απονεμήθηκε ο τίτλος Master θεολογίας.
Στις 16 Ιουλίου 1982 μετατέθηκε στην επαρχία Ροστώφ και Νοβοτσερκάσκ και προήχθη σε βαθμό Μητροπολίτη.
Στις 28 Μαρτίου 1984 διορίσθηκε Πατριαρχικός Έξαρχος της Δυτικής Ευρώπης.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1987 δορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος του Πατριαρχείου Μόσχας και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου.
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας της 27ης Μαΐου 1992 εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανάις, Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Οι τελευταίες ημέρες του μακαριστού Κιέβου Κυρού Βλαδιμήρου
Παρά το γεγονός πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, είχε απαλλάξει από τα καθήκοντα του τον μακαριστό μητροπολίτη Κιέβου εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, κλήρος και λαός εξακολουθούσαν να τον τιμούν και να τον σέβονται σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα.
Αυτές είναι οι τελευταίες φωτογραφίες του μακαριστού Βλαδίμηρου, που είχαν δωθεί στην δημοσιότητα από την Εκκλησία της Ουκρανίας. Ήταν Κυριακή των Αγίων Πάντων, 15 Ιουνίου.
Ο μακαριστός ιεράρχης είχε Κοινωνήσει και είχε δεχθεί τις ευχές πνευματικών του παιδιών