Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους εμπερίστατους συμπολίτες μας, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στην Παλιά Βουλή,συμμετείχαν γιατροί, εθελοντές, ασθενείς ,εκπρόσωποι της πολιτικής και επιστημονικής ζωής της χώρας και πλήθος κόσμου.
Ειδικότερα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με 300 εθελοντές γιατρούς, αριθμεί 40.000 ιατρικές επισκέψεις, έχει χορηγήσει 550.000 δωρεάν φάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, στηρίζοντας 35 δημουςτης Αττικής, 42 δήμους της Περιφέρειας, 26 Μητροπόλεις και 30 ενορίες της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς επίσης και 18 ιδρύματα, άσυλα και φορείς.
Ταυτόχρονα μέσα από τη δράση του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην υγεία» συγκεντρώσαμε 750.000 φάρμακα ενώ 150.000 φαρμακα παραδόθηκαν από την Κοινωνική τράπεζα Φαρμάκων του ΣΦΕΕ. Παράλληλα, δεκάδες φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες, κατακλύζουν καθημερινά το Ιατρείο, προσφέροντας φάρμακα για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης απηύθυνεεθνικό κάλεσμα εθελοντισμού αναφερόμενος στο έργο του ιατρείου και στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών που έχει καλύψει τα δύο χρόνια της λειτουργίας του, τονίζοντας: «Χιλιάδες ασθενείς σώθηκαν, καρκινοπαθείς βρήκαν το φάρμακό τους, παραμελημένες έγκυοι υποβλήθηκαν σε όλες τις εξετάσεις, παιδιά έκανα το εμβόλιό τους… Κλείνοντας 2 χρόνια λειτουργίας σε ένα θεσμό που ξεκίνησε ταπεινά, δειλά, και δόξα το Θεω, γιγαντώθηκε στην πιο μεγάλη ελληνική δομή που υπάρχει, ένα είναι το ΜΗΝΥΜΑ: Πρέπει να συνεχίσουμε για εκείνους που σου απλώνουν το χέρι. Αν δε τους το κρατήσεις, θαχαθούν…Και μπορεί να μην φταιει ο καθένας από μαςπου θα χαθουν, όμως φταίμε όλοι μαζί γιατίμπορούσαμε να τους σώσουμε, ως γιατροί, ως εθελοντές, ως άνθρωποι».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Πατούλης στο όραμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για ένα Κοινωνικό Γηροκομείο που θα φιλοξενεί ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους που χρήζουν ιατροκοινωνική φροντίδα: «…να φτιάξουμε ένα γηροκομείο για τους ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους για να έχουν το γιατρό τους, το φάρμακό τους, τη φροντίδα που χρειάζονται και αξίζουν στη ζωή που τους απέμεινε… Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το ΘΕΛΟΥΜΕ, τοτε ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ μια μέρα θα το ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ.»
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσαςεπισήμανε ότι: «2 χρόνια τώρα προσχωρούμε μαζί ναστηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή του κόσμου, με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου ως ασθενή.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής είναι το παράθυρο της ελπίδας στονσυνάνθρωπο που υποφέρει. Στην Αρχιεπισκοπή και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έρχονται μανάδες που δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους. Η Εκκλησία, έχει ένα σκοπό: να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις τον άνθρωπο, να τον στηρίξει ψυχικά, να τον δυναμώσει, να του δώσει κουράγιο στη πορεία της ζωής, να μάθει το νόημα και τον σκοπό της ζωής. ´Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β´ για την ηθική και πνευματική στήριξη και ενίσχυση του, για το όραμα της Εκκλησίας που προβάλει, για το παράδειγμα ζωής που ενσαρκώνει, για τη στάση του απέναντι στην κρίση, στάση συνεχούς προσφοράς και αλληλεγγύης. Θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές στους συνεργάτες μου στον σταθμό ΣΚΑΙ κλείνοντας επιτρέψτε μου μια ειλικρινή παραίνεση: “Ετσι ας λάμψει το φως σας μπροστά σε ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς”.
Στα πλαίσια λειτουργίας Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην ΓΣΕΒΕΕ ο Πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε ότι σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες (άμεσα και προστατευόμενα μέλη) να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.