Παρέμεινε κλειστή 37 ολόκληρα χρόνια, για αναστηλωτικές εργασίες (μετά τους σεισμούς του 1978 που προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στο κτίριο) και… 1699 χρόνια από την ανέγερσή του.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εόρτασε την απόδοση του μνημείου στο κοινό, διοργανώνοντας την Παρασκευή μια μεγάλη μουσική συναυλία.
Μελωδίες και ύμνοι πλημμύρισαν τη Ροτόντα, συμβάλλοντας στην πνευματική ανάταση των Θεσσαλονικέων που κατέκλυσαν το μνημείο, προκαλώντας το αδιαχώρητο.
Κατά την εκδήλωση αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως επανεγκαίνιο της Ροτόντας, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει το επιβλητικό αυτό μνημείο, που σηματοδοτεί το μεταίχμιο ανάμεσα στον ειδωλολατρικό και τον χριστιανικό κόσμο, «απελευθερωμένο» από τις σκαλωσιές, καθώς και τα μοναδικής τέχνης και ομορφιάς ψηφιδωτά σε όλο τους το μεγαλείο.
Η μουσική εκδήλωση, στο πνεύμα των ημερών, περιελάμβανε ύμνους των Χριστουγέννων τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Συμμετείχαν το Σωματείο Ιεροψαλτών Ιωάννης ο Δαμασκηνός, η Χορωδία Γιάννης Μάντακας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία Μπλαγκοζβόνιτσα, που ήρθε ειδικά από την Μόσχα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.