Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο Βόλο, το Σάββατο 22/3, η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την μελέτη του 1821, που διοργάνωσε στην Αθήνα (Οκτώβριος 2012) η Ιερά Σύνοδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, με θέμα «Ιστοριογραφία και Πηγές για την ερμηνεία του 1821».
Επρόκειτο για το πρώτο από μια σειρά δέκα Διεθνών Συνεδρίων, που θα ολοκληρωθούν το 2021, όταν θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος παρατήρησε ότι «ήταν, πλέον, ο καιρός να απαντήσει η Πατρίδα, μέσω της Εκκλησίας – που για μια ακόμη φορά, εν μέσω πρωτοφανούς τραγωδίας που διέρχεται η χώρα μας, απλώνει τα φτερά Της για να προστατεύσει τα παιδιά Της – στην εμφανιζόμενη εδώ και τρεις ή τέσσερις δεκαετίες προσπάθεια αποδομήσεως της ιστορίας του Γένους μας από μερίδα δικών της παιδιών, που, από καιρού εις καιρόν, γράφουν, κηρύττουν και διδάσκουν πρωτόγνωρα πράγματα για την ιστορία μας. Ήμαρτον Κύριε! Αυτός ο πρώτος Τόμος επιχειρεί επιτυχώς, με τις πρωτότυπες μελέτες που περιέχει, να θέσει τα πράγματα στην ορθή βάση τους, πέρα και μακριά από θεωρίες έξωθεν προερχόμενες και φιλοδοξούσες να εφαρμοσθούν στην ερμηνεία γεγονότων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821…»
Αφού παρουσίασε συνοπτικώς το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που δημοσιεύονται στον Τόμο, ο κ. Καραθανάσης κατέληξε ως εξής: «ο τόμος αυτός αποτελεί κτήμα ες αεί για την χρήση του από κάθε ενδιαφερόμενο και όπως σημειώνει ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, προλογικώς, είναι πολύ χρήσιμος στην δύσκολη εποχή της οικονομικής και πνευματικής κρίσης. Θα μας βοηθήσει να πάρουμε διδάγματα και να αντλήσουμε ελπίδα, ενθυμούμενοι με ποια θεμέλια και ποιες αξίες το Ελληνορθόδοξο Γένος μας επιβίωσε σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις»
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Μαντουβάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ομιλήτρια επεσήμανε ότι «σε μια περίοδο που η Ελληνική ιστορία και κυρίως το 1821 λοιδορείται και τα χαρακτηριστικά της αντεθνικής και αντιχριστιανικής συμπεριφοράς πολλαπλασιάζονται, με αλλοίωση και διαστρέβλωση της ιστορικής και εκκλ/κής αλήθειας, έρχεται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και αποφασίζει να αφιερώσει στην Επανάσταση του 1821 δέκα συνεχή, ανά έτος, διεθνή συνέδρια…
Οι εισηγήσεις του Τόμου και των άλλων που θα ακολουθήσουν, θα προσφέρουν πλούσια στοιχεία για τη σημασία και ερμηνεία του 1821 και θα επιτρέψουν την αναίρεση των κατασκευασμένων αναληθειών και των ανιστόρητων απόψεων.
Μέσα από τον τόμο αυτό αναδύεται, χωρίς κομματικές παρωπίδες, πολιτικές ή άλλες αναστολές και παντός είδους στρατεύσεις, αναλλοίωτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη η ιστορική αλήθεια, που θα εξοπλίσει τους Έλληνες και ξένους αναγνώστες και ειδικούς ερευνητές με επιχειρήματα ανεπίδεκτα σκοτεινών ερμηνειών και ίσως ευαισθητοποιηθεί το Υπουργείο Παιδείας να εισαγάγει τους τόμους αυτούς στα σχολεία ή τουλάχιστον στις σχολικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ώστε να αντικατασταθούν οι σχετικές παραχαράξεις, που αφθονούν στα διδακτικά βιβλία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, παρότι κανόνας είναι η πνευματική ηγεσία να είναι υπεύθυνη για την πνευματική καθοδήγηση του λαού και κυρίως των νέων…»
Ακολούθως, η κ. Μαντουβάλου έκανε μια συνοπτική αναφορά στις εισηγήσεις του Τόμου και κατέληξε με το μήνυμα που στέλνει σήμερα ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στους χειμαζόμενους Έλληνες: «Ο ατρόμητος Στρατηγός, ο φοβερός πολεμιστής, που αναπαλαίωνε Μοναστήρια και Εκκλησιές και έκανε τάματα για την Ανάσταση της Πατρίδας και του οποίου οι προσευχές εισακούονταν και γινότανε το θαύμα, ποτέ δεν άφησε τον πόνο να τον κυριεύσει και να διαλύσει τα σχέδιά του, είχε πάντα την προσφιλή καταφυγή στην Παναγία.
Ίδιος αφηγείται: “έκατσα μόνος μου, με τα’ άλογό μου στο Χρυσοβίτσι, έως που εσκαπέτησαν οι άλλοι με τα μπαϊράκια τους, απέ εκατέβηκα κάτου, ήταν μια Εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι και η δέησή μου ήταν Παναγία μου, βοήθησε και τούτην την φοράν τους Έλληνες διά να εμψυχωθούν”»
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ιστορία της Επιτροπής, που ήταν έμπνευση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και στο έργο που επιτελεί στα χρόνια της λειτουργίας της.
Επεσήμανε ότι είναι απόφαση της Επιτροπής «στα Συνέδρια να ακούγονται όλες οι απόψεις. Δε θέλουμε μονομέρεια, αλλά επιστημονικό έργο και το κάνουμε πράξη, διότι διαπιστώνουμε διαρκώς ότι η μονομέρεια στερεί την αλήθεια… Δε θέλουμε, επίσης, να καταγράψουμε απλώς ιστορία, αλλά να καταφέρουμε, μέσα από την εμπειρία του 1821 να οραματιστούμε την Ελλάδα του 2021… Αναρωτιόμαστε πώς θα είμαστε το 2021; Οι στιγμές που διανύουμε είναι τραγικές και ιστορικές. Αν ρίξουμε μια ματιά στον περιβάλλοντα χώρο θα δούμε ότι πουθενά δε μπορούμε να σταθούμε με ησυχία, ούτε προς το νότο, ούτε προς την Ανατολή, ούτε προς τον βορά. Τα απάντα φλέγονται και η Ελλάδα καλείται και πάλι να χαράξει την πορεία της για το τί θέλει να είναι το 2021»
ΠΗΓΗ: www.romfea.gr