You are currently viewing Γιατί δεν παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος την παραίτηση του Μητροπολίτου Καρπενησίου στη ΔΙΣ;

Γιατί δεν παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος την παραίτηση του Μητροπολίτου Καρπενησίου στη ΔΙΣ;

  • Reading time:1 mins read

θα υπάρξουν  άμεσες εξελίξεις πληρώσεως της Ι.Μ.Καρπενησίου ή κερδίζουν χρόνο για την Ιεραεχία του Οκτωβρίου;;

Πληροφορίες από την εφημερίδα “Ευρυτανικός Παλμός”

Σύμφωνα με αποκλειστικές και ασφαλείς πληροφορίες του “Ε.Π.”. ο Μητροπολίτης Καρπενησίου  Νικόλαος ενώ παραιτήθηκε και έχει θέσει στη διάθεση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την παραίτησή του η ΔΙΣ του μηνός Ιανουαρίου,που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθές δεν συζήτησε το θέμα.Το γεγονός που δεν έφεραν την παραίτηση αυτή την ώρα στη ΔΙΣ οφείλεται στο οτι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να δώσει πολύ χρόνο στους ενδιαφερομένους για διαβουλεύσεις και συζητήσεις!

Το γεγονός της παραίτησης  μπορεί να  δρομολογήσει εξελίξεις, καθώς η απόφασή του επ’  αυτού θεωρείται οριστική, προφανώς λόγω των πρόσφατων προβλημάτων της υγείας του, κυρίως όμως λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας και του αισθήματος ευθύνης που ανέκαθεν τον διακατείχαν ως προς την διαποίμανση του ποιμνίου της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου.

Ευχόμαστε η επίσημη Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκτιμήσει τη σοφή κίνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου και ελπίζουμε το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν και  άλλοι υπερήλικοι ιεράρχες για το καλό της Εκκλησίας μας.

Η τοπική εκκλησία της Ευρυτανίας, καθώς και οι τοπικοί μας άρχοντες θα πρέπει να σεβαστούν και να αναγνωρίσουν την απόφαση αυτή του Σεβασμιωτάτου, κυρίως δε την επιθυμία του για την άμεση πλήρωση της Μητρόπολης Καρπενησίου με πρόσωπο αντάξιο των προσδοκιών του. Κάτι που πιστεύουμε πως έχει ήδη εκτιμήσει, σεβαστεί  και ενστερνίζεται τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και το σύνολο των μελών της Ιεραρχίας.

Να θυμίσουμε ότι ο Άγιος Καρπενησίου ήταν και είναι μια από τις σπάνιες προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας της πατρίδας μας, που τυγχάνει του απολύτου σεβασμού των συνεπισκόπων του και μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εδώ θα περιοριστούμε μόνο στο να αναφέρουμε ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος είναι ο πρώτος Μητροπολίτης της τοπικής μας εκκλησίας. Ως γνωστόν, η Μητρόπολη Καρπενησίου συνεστήθη για πρώτη φορά το 1979, καθώς μέχρι τότε η Ευρυτανία ανήκε εκκλησιαστικά στην πάλαι ποτέ ενιαία Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Είναι δε ενδεικτικό της σημασίας του έργου του πολιού Ιεράρχη μας το γεγονός ότι ως πρώτος επίσκοπος της νεοσύστατης Μητρόπολης Καρπενησίου παρέλαβε μόνο δύο (!) κιβώτια με έγγραφα για να παραδώσει σήμερα μία οργανωμένη μητρόπολη με δικό της επισκοπείο, νεόδμητους περικαλλείς ναούς, μορφωμένους κληρικούς και ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Πέρα όμως από τα υλικά, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος διακρίθηκε όλη αυτήν την περίοδο για την απλότητα, το ήθος και την αγάπη του προς τον πλησίον. Τα ξεχωριστά αυτά στοιχεία της προσωπικότητάς του ενέπνευσαν τους Ευρυτάνες, οι οποίοι με τη σειρά τους ανταπέδιδαν την αγάπη και τον σεβασμό τους προς αυτόν, όντας πάντα αρωγοί στο πολυσχιδές πνευματικό του έργο. Γι’  αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι όπου γης Ευρυτάνες προσβλέπουμε και αναμένουμε η Ιεραρχία της Εκκλησίας  της Ελλάδος να σεβαστεί και αυτή με την σειρά της την πρόταση και την επιθυμία του σεβαστού μας Ιεράρχου όσον αφορά την συνέχιση του τεράστιου έργου του στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.

Άλλωστε το Σώμα της Ιεράς Συνόδου δείχνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις να εκτιμά, να σέβεται και να αναγνωρίζει τις προσωπικότητες και το έργο ιεραρχών μεγίστου πνευματικού αναστήματος, όπως του Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις τελευταίες αρχιερατικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο για την πλήρωση της θέσης στην Ιερά Μητρόπολη Τρικάλων.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που ακούγεται ότι θα διαδεχθεί τον πολιό Γέροντα στην Μητρόπολη Καρπενησίου, αυτό είναι ήδη γνωστό στους αναγνώστες μας μέσα από πολλές δημοσιεύσεις μας επί θεμάτων εκκλησιαστικής επικαιρότητας. Προς το παρόν θα αρκεστούμε στο γεγονός ότι ο εν λόγω αρχιμανδρίτης επισκέπτεται από παλιά αρκετά συχνά την περιοχή μας, εκφράζοντας μέσα από μία πληθώρα δράσεων έμπρακτα την αγάπη του γι’  αυτήν. Σ.Σ.Επίσης σε ανύποπτο χρόνο ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος και ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος- εκ της Αρχιεπισκοπικής αυλής- είχαν θέσει στον Αρχιεπίσκοπο την προαγωγή του Γραμματέως Β της ΔΙΣ Αρχιμ. Γεωργίου Ρέμπελλου σε Μητροπολίτη Καρπενησίου. Για περισσότερα επί του ζητήματος αυτού, καθώς και για τις όποιες σχετικές εξελίξεις, θα σας κρατούμε ενήμερους στα επόμενα φύλλα μας.