40 χρόνια πέρασαν από την τελευταία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Συριανοχωρίου Μόρφου.
Την προσεχή Κυριακή, στο Ναό που βρίσκεται στα Κατεχόμενα θα ιερουργήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου κ.Νεόφυτος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης κοινότητας Συριανοχωρίου πληροφορούν τους εκτοπισθέντες κατοίκους της κοινότητας, του ευρύτερου διαμερίσματος της Μόρφου και όλους τους χριστιανούς, ότι την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 07:00 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, στον ανακαινισθέντα ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην κατεχόμενη κοινότητα Συριανοχωρίου Μόρφου.
Η ακολουθία του Αγιασμού και του Όρθρου θα αρχίσει στις 06: 00
Ο Πανιερώτατος θα αφιχθεί στον ναό στις 07:00.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 99641343 (π. Κυριακός Παπαγιάννης, Ιερά Μητρόπολις Μόρφου), 99438388 (κ. Χριστάκη Ματθαίου, Πρόεδρος Εκκλ. Επιτροπής) και 99673985 (κ. Μιχαλάκης Τενεκετζής, Πρόεδρος Κοινοτ. Συμβουλίου).
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Συριανοχωρίου ανεγέρθηκε κατά τη μεσαιωνική περίοδο και διέσωζε σπαράγματα τοιχογραφιών. Ο ναός μετά την τουρκική εισβολή χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος, αλλά εγκαταλείφθηκε αφού κατέστη ετοιμόρροπος. Οι τούρκοι ανέγειραν νέο τέμενος πίσω από τον ναό του Αγίου Νικολάου.
Μετά από εισήγηση του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου προς την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά ο ναός επισκευάσθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF)» σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και, χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος για λήψη έκτακτων μέτρων συντήρησης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην τελετή παράδοσης που έγινε στις 15 Οκτωβρίου 2014 ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, κ. Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στέλνει το μήνυμα ότι «αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καταφέραμε να ενωθούμε για τη διάσωση του παρελθόντος μας, ίσως μπορούμε επίσης να ενωθούμε για τη διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος». Και ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, κ. Ali Tuncay τόνισε πως είναι πεποίθηση των μελών της Επιτροπής ότι «μόνο μέσα από την αμοιβαία αποδοχή και τον σεβασμό των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς και των δύο πλευρών μπορούμε Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να προοδεύσουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον».