You are currently viewing Αντιδράσεις και από τους αθλίους του Ποταμιού, για την παραχώρηση της Ροτόντας στην Εκκλησία

Αντιδράσεις και από τους αθλίους του Ποταμιού, για την παραχώρηση της Ροτόντας στην Εκκλησία

  • Reading time:1 mins read

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η είδηση πως μια Κυριακή κάθε μήνα θα γίνεται θρησκευτική λειτουργία στη Ροτόντα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μπαλτά.

Οι αντιδράσεις για την απόφασή αυτή ξεκίνησαν από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά πριν από λίγο υπήρξε και το πρώτο σχόλιο του Ποταμιού για την παραχώρηση της Ροτόντας: Mε αφορμή την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά να γίνεται μια Κυριακή κάθε μήνα θρησκευτική λειτουργία στην ιστορική εκκλησία Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, το Ποτάμι καλύπτεται από την ανάρτηση στο Facebook του Συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη, μέλους της Επιτροπής Διαλόγου του Κινήματος «Ο κ. Αρ. Μπαλτάς σε νέα ανδραγαθήματα.

Έχει βαλθεί να ευτελίζεται με κάθε απόφαση που παίρνει. Δεν ξέρω αν είναι έξαλλοι οι Συριζαίοι (έχουν συνηθίσει να καταπίνουν τα πάντα), αλλά είμαστε έξαλλοι όλοι εμείς που θεωρούμε αδιανόητο να μετατρέπεται ένα μνημείο σαν τη Ροτόντα σε χώρο θρησκευτικής λατρείας».

Μια Κυριακή το μήνα Θεία Λειτουργία στη Ροτόντα με απόφαση Μπαλτά

Στην απόφαση να τελείται μία Κυριακή το μήνα θρησκευτική λειτουργία στη Ροτόντα, ικανοποιώντας, έτσι, σχετικό αίτημα του μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμου, προχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγείροντας θύελλα αντιδράσεων στα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στο τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε οργανώσεις της συμπρωτεύουσας, αφού αμφότεροι υπενθυμίζουν ότι επί χρόνια δινόταν μάχη με την τοπική μητρόπολη, προκειμένου το μνημείο να λειτουργεί ως ένα διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό μνημείο, και όχι ως εκκλησία.

Διάσταση, όμως, παίρνουν και οι αντιδράσεις σχετικά με την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο.

Οι κάτοικοι της περιοχής σε επιστολή τους προς τον κ.Μπαλτά, όπως σας είχε ενημερώσει η Voria.gr, επισήμαιναν, μεταξύ άλλων, ότι «το μνημείο της Ροτόντας χρειάζεται να βρει την πλήρη μουσειακή του αξιοποίηση καθώς και πολιτιστική χρήση, εναρμονισμένη με τον ιστορικό προορισμό και την αρχιτεκτονική του, υπό την ευθύνη, πάντοτε, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

Δεκάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής κάτω από κείμενο που διακινήθηκε ηλεκτρονικά, με το οποίο οι υπογράφοντες τάσσονται κατά της «εκκλησιαστικοποίησης» του μνημείου. Παράλληλα, τονίζουν πως η «αντιπαράθεση του σταυρού με τον μιναρέ δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και στην εποχή μας».

Το κείμενο μέχρι στιγμής υπογράφουν τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, ένα μέλος του ΚΑΣ, πλήθος αρχαιολόγων και καθηγητών Αρχαιολογίας, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, διπλωμάτες, πρόεδροι σωματείων που ασχολούνται με τα μνημεία και πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ροτόντα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της ξανά στο κοινό.