Για πρώτη φορά σήμερα ένας ελληνοκύπριος ιερέας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, επισκέφθηκε το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα όπου μετέβησαν για προσκύνημα χίλιοι περίπου Μουσουλμάνοι προσκυνητές τουρκικής καταγωγής με την ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϊράμ, της Εορτής των Θυσιών.
Συνολικά 22 λεωφορεία έφτασαν με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, γύρω στις 11 το πρωί στο τέμενος Χαλά Σουλτάν για προσκύνημα. Τα λεωφορεία συνόδευαν από την διέλευση τους στις ελεύθερες περιοχές και καθ’ όλη τη διαδρομή προς το τέμενος, μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης της Αστυνομίας. Στο χώρο υπήρχαν επίσης και μέλη της Τροχαίας Λάρνακας. Της περιοχής και καθ΄όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος υπερίπτατο ελικόπτερο της Αστυνομίας της Δημοκρατίας.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι έφτασε στο χώρο ο Πρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης στη Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο οποίος αφού συνομίλησε με τον Μουφτή στη συνέχεια έβγαλε τα παπούτσια του, εισήλθε στο τέμενος και μίλησε στους προσκυνητές.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω διερμηνέα ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Δρ. Ταλίπ Αταλάι είπε ότι «το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι το πιο σημαντικό μέρος για τους Μουσουλμάνους στην Κύπρο και είμαστε ευτυχισμένοι που σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Για εκατοντάδες χρόνια έχουμε ζήσει εδώ ευτυχισμένοι και ειρηνικά, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι».
Πρόσθεσε ότι «η λέξη Ισλάμ σημαίνει «ειρήνη» και ως Μουσουλμάνοι πρέπει να το θυμόμαστε αυτό και να θυμόμαστε το καλό παράδειγμα του Προφήτη μας και το καλό παράδειγμα των προγόνων μας που καθιέρωσαν την ειρηνική συνύπαρξη στο νησί. Μπορούμε να μάθουμε από όλα αυτά τα καλά παραδείγματα και να τα εφαρμόσουμε, κάτι που θα ωφελήσει όλους» είπε και σημείωσε ότι «έχουμε καλές αναμνήσεις τις οποίες πρέπει να θυμόμαστε και να τις αξιοποιήσουμε ώστε οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν με καλές αναμνήσεις».
Ο Δρ. Ατταλάϊ ευχαρίστησε «τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τον αντιπρόσωπο που έστειλε για πρώτη φορά για να μας συνοδεύει» ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς την κυβέρνηση της Σουηδίας, τα Ηνωμένα Εθν και τις ε/κ και τις τ/κ αρχές που εργάστηκαν για να προσφέρουν στους προσκυνητές τη σημερινή διευκόλυνση.
Ο Πρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς ανέφερε ότι «με χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και μεταφέρουμε τις ευχές του τόσο στο Μουφτή Αταλάϊ, στους ιμάμηδες αλλά και σε όλους τους πιστούς που έχουν έρθει εδώ στο Τεκκέ για να γιορτάσουν τη Γιορτή των Θυσιών».
Πρόσθεσε ότι «αυτή η προσπάθεια έγινε κατορθωτή μέσα κυρίως από τον Θρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται από το 2009 και εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Μουφτή και συνεχίζεται σήμερα με τη συμμετοχή και των άλλων θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου. Αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να προβληθεί ως παράδειγμα και πρότυπο και στους λαούς των γειτονικών χωρών της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα» είπε σημειώνοντας πως «θΘα μπορούσε να φανεί πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών».
Ευχόμαστε κατέληξε ο Πρεσβύτερος Σάββας Χατζηιωνάς «καλή Εορτή των Θυσιών και ειρήνη και ευημερία σε όλους τους συμπατριώτες μας που συμμετέχουν στο προσκύνημα».
Η Salpy Eskidjian, συντονίστρια του θρησκευτικού διαλόγου στη Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται ο θρησκευτικός διάλογος, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι «το σημερινό είναι το 4ο προσκύνημα αυτού του είδους που λαμβάνει χώρα, με την δική μας διευκόλυνση. Γνωρίζουμε ότι ο διάλογος μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών έχει καρποφορήσει και προσκυνήματα όπως το σημερινό, το άνοιγμα των εκκλησιών και η τέλεση Θείας Λειτουργίας για πρώτη φορά σε αρκετές από αυτές, δημιουργούν εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και δείχνουν αμέριστο σεβασμό για την ελευθερία της θρησκείας».
Πρόσθεσε ότι η «ελευθερία της θρησκείας είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου το οποίο θα πρέπει να ασκείται. Για να υπάρξει διαρκής ειρήνη θα πρέπει όλα τα στοιχεία της κοινωνίας να συνεργαστούν και αυτό που κάνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες, είναι να φέρνουν τις δύο Κοινότητες κοντά και δείχνει ότι δεν είναι μια απλή διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι αυτοί που οικοδομούν την ειρήνη, την εμπιστοσύνη και δείχνουν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η κυρία Eskidjian σημείωσε ακόμα ότι «οι τουρκοκυπριακές αρχές μετά από μεσολάβηση του Μουφτή και παράκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, έχουν αποφασίσει όπως τελείται Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα έξι φορές το χρόνο αντί τρεις που τελούνταν προηγουμένως. Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί να τελείται Θεία Λειτουργία μία φορά το μήνα στο μικρό παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα» είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε ευγνώμονες γι’αυτό. Είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι ευγνώμων».