You are currently viewing Ανιστόρητη παρέμβαση Απ.Κακλαμάνη για τα κληροδοτήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων

Ανιστόρητη παρέμβαση Απ.Κακλαμάνη για τα κληροδοτήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων

  • Reading time:1 mins read

Στο ζήτημα των επικείμενων εκλογών για την πλήρωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων παρενέβη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που τη δεκαετία του 1980 είχε διατελέσει και υπουργός Παιδείας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας ζητά την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας που χρονολογείται από την εποχή του μεσοπολέμου και του καθεστώτος Μεταξά, με την οποία παραχωρήθηκε η διαχείριση των κληροδοτημάτων της Ηπείρου στον εκάστοτε Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Απόστολος Κακλαμάνης στην ερώτησή του προς τους Γκίκα Χαρδούβελη και Ανδρέα Λοβέρδο με την εφαρμογή αυτών των νομοθετημάτων «συνεχίζεται έτσι, επί ένα, σχεδόν, αιώνα η παραβίαση της βούλησης των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών, που τα διέθεσαν προς αυτοδιοίκηση υπέρ του λαού των Ιωαννίνων και εξακολουθεί η διαχείριση αυτή σύμφωνα με τη νομοθεσία δύο δικτατοριών (Πάγκαλου και Μεταξά) από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με βάση έναν Κανονισμό της δικτατορίας Πάγκαλου (1926)».

Σ.Σ. Exapsalmos.gr: Είναι ανιστόρητος ο κ. Κακλαμάνης και γιαυτό επικίνδυνος! Τα κληροδοτήμστα δεν δόθηκαν προς διαχείριση στην Μητρόπολη Ιωαννίνων με νόμους των δικτατορικών κυβερνήσεων, αλλά με τη βούληση των δημιουργών των κληροδοτημάτων! Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στα καταστατικά των κληροδοτημάτων που ορίζουν την Μητρόπολη Ιωαννίνων ως τον ισόβιο εγγυητή που θα διασφαλίζει τη λειτουργία και το έργο των κληροδοτημάτων! Δεν ήξερε την πραγματική βάση των κληροδοτημάτων γιατί δρν ρώταγε για να μάθει την αλήθεισ και για μα πάψει να εκτίθεται;
Αφού διετέλεσε Υπουργός Παιδείας ο κ. Κσκλαμάνης και μάλιστα σε μία εποχή που το ΠΑΣΟΚ γκρέμιζε τα πάντα στον τόπο μας, γιατί δεν… έβαλε χέρι γιαω να πάρει τα κληροδοτήματα από την Μητρόπολη και να τα δώσει στην αυτοδιοίκηση;
Πρώτον γιατί δεν μπορούσε να το κάνει αυτό αφού τα Καταστατικά των κληροδοτημάτων είναι δρσμευτικά και ισχύουν εφ´όρου ζωής και δεύτερο διότι αν έκανε τότε αυτό το οποίο ζητάει να γίνει τώρα δεν θα υπήρχαν κληροδοτήμστα σήμερα! Θα τα είχε όλα διαλύσει το επάρατο ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης! Αλλά για τον κ. Κακλαμάνη που ακόμη και σήμερα, εις τας δυσμάς του βίου του εξακολουθεί να εμφανίζεται αμετανόητος, ισχύει ο λαϊκός λόγος: ο λύκος κι αν εγέρασε κι αν ασπρίσαν τα μαλλιά του, ούτε κεφάλι άλλαξε ούτε και τα μυαλά του!!
Αναλυτικά η ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας

 

Εν όψει της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, το θέμα της μεγάλης περιουσίας των κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται η εν λόγω Μητρόπολη, εμφανίζεται και πάλι ως το «διακύβευμα» της εκλογής αυτής. Κακώς, βεβαίως, αφού η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, για την καλύτερη επιλογή της, θα σταθμίσει πνευματικά και γενικώς ηθικής φύσεως και όχι υλικής φύσεως κριτήρια ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Κατόπιν των ανωτέρω και προς αποφυγή του περαιτέρω σκανδαλισμού του λαού και αδίκων σχολίων εις βάρος της Εκκλησίας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επανέρχομαι στο θέμα της άμεσης επαναφοράς σε ισχύ και εφαρμογής του άρθρου 37 του νόμου 1473/1984, το οποίο σκανδαλωδώς παρέμεινε επί 20ετία, σχεδόν, εν υπνώσει με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και ειδικότερα των υπουργών Οικονομικών μέχρι της κατάργησής του με το πρόσφατο νόμο 4182/2013 (άρθρο 82 παρ.1,2,3). Με το νόμο αυτό που ψήφισε το Τμήμα Διακοπής της Βουλής, η διαχείριση των κληροδοτημάτων της πόλης των Ιωαννίνων εξαιρείται από την εφαρμογή του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών. Συνεχίζεται έτσι, επί ένα, σχεδόν, αιώνα η παραβίαση της βούλησης των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών, που τα διέθεσαν προς αυτοδιοίκηση υπέρ του λαού των Ιωαννίνων και εξακολουθεί η διαχείριση αυτή σύμφωνα με τη νομοθεσία δύο δικτατοριών (Πάγκαλου και Μεταξά) από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με βάση έναν Κανονισμό της δικτατορίας Πάγκαλου (1926).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

αν θα εισηγηθούν στο παρόν Τμήμα Διακοπής των εργασιών της Βουλής και ει δυνατόν προ της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας Πάγκαλου και Μεταξά και την επαναφορά σε ισχύ του ν. 1473/1984, ο οποίος, επαναλαμβάνω, σκανδαλωδώς παρέμεινε ανεφάρμοστος μέχρι και της τυπικής κατάργησής του πέρυσι με το ν. 4182/2013, κατόπιν αδιαφανών παρασκηνιακών παρεμβάσεων.
Αθήνα, 23/6/2014

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ