Η έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού από ακραίες μουσουλμανικές πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες, μέσα από την ανάδυση εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσε κλίμα αποσταθεροποίησης στη νότια λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή.
Κατά χιλιάδες, χριστιανοί όλων των δογμάτων και αλλόθρησκοι από την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή υποχρεώνονται σε μαζική έξοδο, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς και αναζητώντας στην ευρωπαϊκή ήπειρο τη θαλπωρή, την ελευθερία και το κλίμα ασφάλειας και σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης, που τους στέρησαν από τις πατρογονικές τους εστίες ο εμφύλιος πόλεμος και οι θρησκευτικές διώξεις.
Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε στη Realnews πριν από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, που τελέστηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, για το μέλλον του Χριστιανισμού στην περιοχή της αφρικανικής ηπείρου.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή, όπου γεννήθηκε, εδραιώθηκε και ανδρώθηκε η Εκκλησία του Χριστού, οι χριστιανοί αποτελούν πλέον το 4% μόνο του συνολικού πληθυσμού», δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος εκτιμώντας ότι «η διαρροή των χριστιανικών πληθυσμών θα συνεχίζεται όσο το φρόνημα των χριστιανών θα δοκιμάζεται. Και το φρόνημα των χριστιανών δοκιμάζεται, διότι η πολιτική και κοινωνική ειρήνη στην περιοχή φαντάζει δυσπρόσιτο ζητούμενο. Και το ζητούμενο αυτό καθίσταται δυσπρόσιτο λόγω της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας με σκοπό την επιβολή ακραίων ιδεολογιών, ιδεολογιών συχνά θεμελιωμένων σε διαστρεβλωμένες θρησκευτικές αντιλήψεις».
Ποιο μπορεί όμως να είναι το μέλλον των ομογενών μας στην Αίγυπτο; Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλώντας στην «R» εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Σημασία δεν είχε ο αριθμός αυτών που φυλούσαν τις Θερμοπύλες, αλλά η ποιότητα του ήθους τους και η αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις εστίες τους. Και στην Αίγυπτο η ομογένεια έχει σφυρηλατήσει το φρόνημά της μεταξύ σφύρας και άκμονος. Εχει ήδη δοκιμαστεί από την αλλαγή της φοράς των ανέμων της ιστορίας επί Νάσερ. Εχει ήδη δοκιμαστεί από τις “ωδίνες” του μετασχηματισμού της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης. Και όμως παραμένει εδώ, πιστή στη μακρά παράδοση του ελληνισμού στην Αίγυπτο, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου», δήλωσε ο Πατριάρχης, εκτιμώντας πως «όταν αποκατασταθεί πλήρως η πολιτική και κοινωνική αρμονία, θα αντιστραφεί η πορεία των πραγμάτων και θα ενισχυθεί η ομογένειά μας στην Αίγυπτο, μια χώρα που προσφέρει πλήθος ευκαιριών στον πολυμήχανο Ελληνα».
Μπορεί η κατάσταση στην Αίγυπτο να έχει ομαλοποιηθεί, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην υπόλοιπη αφρικανική ήπειρο. Πολλές μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές από τη δράση ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων. Η Μητρόπολη Τριπόλεως στη Λιβύη βρίσκεται υπό διωγμό. Ο μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος μίλησε στην «R» και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της εκκλησιαστικής του επαρχίας: «Αυτοί που ασκούν την εξουσία στην Τρίπολη μας εκδίωξαν από την έδρα μας. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, ο ναός του στην Τρίπολη παρέμεινε κλειστός. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και δεν μπορούμε να γυρίσουμε εκεί, διότι μας απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα».
Οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι φυλετικές και θρησκευτικές διαμάχες των αφρικανικών πληθυσμών έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό ρεύμα. Η Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται μεγάλα κύματα προσφύγων από την Αφρική.
Θέση σε αυτό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα παίρνει και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος που στέλνει σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του αναπτυγμένου κόσμου.
«Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να αλλάξουν στάση και να κατανοήσουν ότι η ανθρώπινη δυστυχία αργά ή γρήγορα σπάει τα όποια τείχη υψώνονται για να αποτρέψουν τον απελπισμένο πρόσφυγα. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιληφθούν ότι μόνο αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κοινωνιών που εξωθούν τον πρόσφυγα στην έξοδο θα αναστραφεί η πλημμυρίδα της δυστυχίας. Η Ευρώπη του αποικιοκρατικού παρελθόντος έχει το ιστορικό χρέος να συνδράμει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς υπέρβαση της ασυμβατότητας μεταξύ Βορρά και Νότου της Μεσογείου Θαλάσσης και προς προαγωγή των αξιών της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ αυτών και της ελευθερίας ο καθένας και η καθεμία να θρησκεύεται και να πιστεύει ελεύθερα ό,τι επιθυμεί», δηλώνει μέσω της «R» ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας όμως παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται και στη χώρα μας, στέλνοντας μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
«Οποια κι αν είναι η λύση που θα προκριθεί, είναι ζωτικό να μη χαθεί η κοινωνική αλληλεγγύη. Οποια κι αν είναι η διέξοδος που θα αναζητηθεί, είναι ζωτικό να υπάρξει μια συλλογική επιστράτευση συνειδήσεων, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Οποια κι αν είναι η οδός που θα ακολουθηθεί, είναι ζωτικό να μη χαθεί το κοινοτικό πνεύμα που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Είναι αυτό το πνεύμα που διέσωσε τον ελληνισμό, ακόμα και όταν βρέθηκε στο σκοτάδι της σκλαβιάς», δηλώνει στην «R» ο Πατριάρχης Θεόδωρος και καλεί τον ελληνικό λαό να παλέψει και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης με πνεύμα σύμπνοιας.