“Όσοι ανεβαίνουν ψηλά ξεχνούν τις υποσχέσεις τους” σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη τον Μάιο του 1824 στη Μονή Οσίου Λουκά, το οποίο περιέγραψε κατά την ομιλία του για τη συμβολή της Μονής στην Επανάσταση.
“Η συμβολή της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821” ήταν το θέμα της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στο κέντρο της Αθήνας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Δημητρίου Κουτρούμπα, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρουσίαση του προγράμματος από τον γενικό γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Στεφανή, αντιστράτηγο της αστυνομίας. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, πολιτευτές, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση αυτή και αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής Οσίου Λουκά.
“Στην νότια πλευρά του φημισμένου Ελικώνα άρχισε να χτίζεται το Μοναστήρι του οσίου Λουκά, από τον ομώνυμο άγιο της Εκκλησίας κατά τα μέσα του 10ου αιώνα”, αναφέρει στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος και προσθέτει πως “η αρχιτεκτονική του, η διακόσμηση, τα ψηφιδωτά συνδέουν το μοναστηριακό συγκρότημα με την Κωνσταντινούπολη. Κατά την παράδοση κι άλλες μαρτυρίες κτήτορες του μοναστηριού υπήρξαν ο Ρωμανός ο Β΄ και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος. Ο ιδρυτής της Μονής έγινε μοναχός σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα, ασκήτεψε στην Κόρινθο, στην Βοιωτία, στη Φωκίδα και κατέληξε στο χώρο της σημερινής Μονής το έτος 947μ.Χ.”
Υπογράμμισε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως “η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ταυτίζεται με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξής της η μοναστηριακή κοινότητα αποτελούσε πηγή χριστιανικής πίστης και θείας ευλογίας”.
ΠΗΓΗ: www.amen.gr