Στον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Καθεδρικό, ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Κίσαμο, χοροστατούντος του επιχωρίου Επισκόπου Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου &Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ομίλησε ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Α. Κρήτης με θέμα: «Το τελευταίο σκαλοπάτι».
Ο ομιλητής με λόγο μεστό, απλό, κατανοητό και ουσιαστικό, βαθύτατα θεολογικό, αναφέρθηκε στον τελευταίο αναβαθμό, το τελευταίο σκαλοπάτι, όπως είπε, εκ των τριάντα Κεφαλαίων του Οσίου Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος. Μίλησε για την αγάπη, την πίστη και την ελπίδα, καθώς όπως ανέφερε «πρόκειται για τις τρεις λεγόμενες θεολογικές αρετές που αποτελούν την κορωνίδα, το επιστέγασμα, την βάση όλων των αναβαθμών, την βάση της ζωής και της πνευματικότητας κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού και νοηματοδοτούν κάθε προσπάθεια και αγώνα του πιστού για την πορεία του προς τον Ουρανό… Η Κλίμακα του Οσίου Ιωάννου είναι καθρέπτης πνευματικός όχι για να απογοητευτούμε, αλλά για να διδαχθούμε ότι και τώρα μπορούμε να ανέβομε την Κλίμακα…
Σημαντικό είναι να δείξομε πνευματικό φιλότιμο, την κίνηση μας προς τον Θεό», κατέληξε ο ομιλητής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή κάλεσε το πολυπληθές Εκκλησίασμα όπως συνεχίσει, μέσα στο πνεύμα των παραγγελιών, νουθεσιών και προτροπών του Οσίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος, την κοινή πορεία προς το Πάσχα: Ένα από τα πρώτα ονόματα των Χριστιανών των πρώτων αιώνων ήταν «οδός», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος και συνέχισε: «Χριστιανός σημαίνει κίνηση, πορεία και όχι στασιμότητα. Αυτή την κίνηση, την πορεία προς την Βασιλεία του Θεού καλούμεθα να ακολουθήσομε και τώρα και πάντοτε, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή για να μπορεί το επερχόμενο Πάσχα να σημάνει και την δική μας ανάβαση και διάβαση από την χώρα των παθών και αδυναμιών μας, από την μικρότητα και μιζέρια μας, στην Βασιλεία του Θεού, στην Αναστάσιμη χαρά Του», κατέληξε ευχόμενος όπως το επερχόμενο Πάσχα σημάνει και την απαρχή της αναγέννησης, ανάτασης και ανάστασης του τόπου και των ανθρώπων του, της κοινωνίας όλης.