You are currently viewing Σύρου Δωρόθεος: «Να μην κατηγορούμε εύκολα τους ιερείς και τους Επισκόπους»

Σύρου Δωρόθεος: «Να μην κατηγορούμε εύκολα τους ιερείς και τους Επισκόπους»

  • Reading time:0 mins read

Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, προς τους εκατοντάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης Κάτω Πατησίων, έκανε κάλεσμα να «είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν επικρίνουμε κάποιον ιερέα ή Επίσκοπο καθώς αυτός ιερουργεί το Μυστήριο των Μυστηρίων».
Ο Σεβασμιώτατος, που προεξήρχε της Πανηγύρεως στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης, επί της οδού Αχαρνών , Μετόχιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην Αθήνα, ανέλυσε στο κήρυγμά του τον συμβολισμό του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, που εκεί δεν συντελείται μόνο η μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού, αλλά όλος ο βίος του Κυρίου και όλο το απολυτρωτικό έργο του, αναπαρίσταται και ιερουργείται.
Ο κ. Δωρόθεος αφού εξήγησε συνοπτικά το τελετουργικό από την προσκομιδή στην Αγία Πρόθεση, την Μεγάλη Είσοδο μέχρι και τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο άρτος και ο οίνος δεν μεταβάλλονται μόνα τους σε Σώμα και Αίμα Χριστού, ούτε αυτόματα με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος. Αλλά μεταβάλλονται δια των χειρών του Επισκόπου ή του ιερέως που λειτουργούν. Για αυτό να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κατηγορούμε εύκολα τους ιερείς ή τους Επισκόπους. Ο ιερέας παίρνει το νερό, το αγιάζει και το κάνει αγιασμό και φυλάσσεται προς πάσαν χρήση ψυχωφελή. Τα χέρια μας, δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, μετατρέπουν τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Έστω και αν ως άνθρωποι κι εμείς σφάλουμε ή αμαρτάνουμε, ας είναι ο Θεός κριτής για όλους μας και όχι εμείς κριτές των Επισκόπων, των ιερέων ακόμα και των συνανθρώπων μας».
Έκλεισε λέγοντας πως «αυτοί που προσέρχονται για να μεταλάβουν οφείλουν να προσέρχονται προετοιμασμένοι, με καθαρότητα καρδιάς και με αγάπη για τον συνάνθρωπο. Το να σφάλουμε είναι ανθρώπινο, το να εμμένουμε στην αμαρτία και να μην μετανοούμε είναι δαιμονικό.»