You are currently viewing Σε επιφυλακή το Βατικανό για ενδεχόμενη επίθεση ισλαμιστών

Σε επιφυλακή το Βατικανό για ενδεχόμενη επίθεση ισλαμιστών

  • Reading time:1 mins read

Σε κατάσταση επιφυλακής για μια ενδεχόμενη επίθεση από ισλαμιστές εναντίον του Βατικανού ή του πάπα Φραγκίσκου έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης – κράτους ωστόσο οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν καμία συγκεκριμένη απειλή ή συνωμοσία, ανέφερε κατά τη διάρκεια σπάνιας συνέντευξής του ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας της Αγίας Έδρας.
«Η απειλή υπάρχει. Αυτό έχει προκύψει από τις συζητήσεις με Ιταλούς και ξένους συναδέλφους», είπε ο Ντομένικο Τζάνι στο περιοδικό Polizia Moderna που εκδίδει η ιταλική αστυνομία, όταν ρωτήθηκε εάν οι απειλές από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι αξιόπιστες.
«Τη δεδομένη στιγμή ωστόσο δεν είμαστε ενήμεροι για κάποιο σχέδιο επίθεσης εναντίον του Βατικανού ή του Άγιου Πατέρα», πρόσθεσε ο κ. Τζάνι στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Πρόσθεσε επίσης ότι το επίπεδο συναγερμού είναι σταθερά υψηλό εντός και γύρω από το μικροσκοπικό κρατίδιο, στο εσωτερικό της Ρώμης.
Δύναμη περίπου 130 πρακτόρων, μαζί με τα μέλη της Ελβετικής Φρουράς, φροντίζουν για την προστασία του Βατικανού και του Πάπα, ενώ οι ιταλικές αστυνομικές αρχές ελέγχουν το εξωτερικό της Αγίας Έδρας, καθώς και την πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διατυπώσει απειλές εναντίον Καθολικών στόχων στη Ρώμη οι οποίες έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις ενέργειες των τζιχαντιστών.
Τον περασμένο μήνα, σε βίντεο στο οποίο οι τζιχαντιστές έδειχναν τον αποκεφαλισμό των 21 Αιγυπτίων χριστιανών στη Λιβύη, ένας από τους τζιχαντιστές ακούστηκε να λέει ότι «Εμείς θα κατακτήσουμε τη Ρώμη αν είναι θέλημα του Αλλάχ».
Ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται από μαχητές εμφάνισε μια μονταρισμένη φωτογραφία με τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους να κυματίζει πάνω στον οβελίσκο στο κέντρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου.
Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο των δολοφονιών στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη, 4.800 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους σε όλη την Ιταλία.