You are currently viewing Μπορούμε να δώσουμε προγνωστικά για το 2015;

Μπορούμε να δώσουμε προγνωστικά για το 2015;

  • Reading time:1 mins read

Το σημείο που ενώνει τους δύο χρόνους, εκείνον που έκλεισε την ιστορία του και το νέο που ξεκινά τη δική του, είναι για τον κάθε άνθρωπο η πιο κρίσιμη στροφή της ζωής του!

Αγωνία και πόθος μιγμένα τον κυριεύουν.

Αγωνία γιατί αφήνει κάτι το σίγουρο, έστω και με προβλήματα, και προχωρά σε κάτι νέο αλλά και τόσο αβέβαιο και άγνωστο από τη μιά κι ελπιδοφόρο από την άλλη!

Και πόθος γιατί θέλει να διασχίσει το πέπλο που καλύπτει τον ορίζοντα ώστε να μη μπορεί να προβλέψει το επερχόμενο μέλλον!
Ανήσυχος σα να φοβάται μη χάσει την ευκαιρία , βιάζεται να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε που θα παρουσιασθεί και το οποίο θα μπορέσει να του ανοίξει το δρόμο!

Η αγωνία αυτή για το τί μέλλει γενέσθαι, σπρώχνει τον άνθρωπο στους μάντεις , στους αστρολόγους, στις καφετζούδες και ζητεί να ακούσει από το στόμα τους αυτό που νομίζει οτι θα καθορίσει τη ζωή του μέσα στη νέα χρονιά!

Τρέχει ακόμη να γεμίσει το χρόνο του με χαροπαίξιμο, με τυχερά παιχνίδια , με καζίνο και όλα τα συναφή! Φαντάζεται πως με όλα αυτά θα μπορεί να προκαταλάβει το μέλλον του και ενδεχομένως να το προβλέψει!
Αλλά η ελπίδα πως θά ‘βρισκε το κλειδί για να ανοίξει, να μάθει το άγνωστο,διαλύεται και σκορπά σαν καπνός!

Η καινούργια ταινία της ζωής που ξετυλίγεται ημέρα με την ημέρα, εμπρός του και παρουσιάζει τα πράγματα διαφορετικά.!
Μπορεί οι προβλέψεις να παρουσίασαν τη μέλλουσα ζωή μας με προβλήματα αλλά και να πρόσφεραν μικρούς παραδείσους!

Ομως τα αγκάθια και οι τρίβολοι στη ζωή είναι περισσότεροι!
Ο άνθρωπος πάνω στη δυσκολία του τα θυμάται όλα κινηματογραφικά μπροστά του!
Θυμάται πως το χαρτοπαίξιμο του γέλασε προσωρινά με χάρη και θα βεβαιώνεται σιγά-σιγά ,πόσο τα γέλια που αποκόμισε από αυτό, ήταν ψεύτικα και υποκριτικά!

Η ανθρωπότητα έχει την όψη μακάβρια και τρομερή. Είναι στιγνή, ρητιδωμένη, κατακίτρινη, σαν να έρχεται από νύχτα οργίων! Και σε ποιό μέρος της Γής ειρηνεύει και τρώει “τον επιούσιο άρτο”, ήσυχη και ατάραχη;Πουθενά! Ανησυχία κόσμου και απελπισία επί της γής!

Παντού επικρατεί ταραχή πρωτοφανής! Κρίση που αφού διέλυσε πρώτα τον κοινωνικό και οικογενειακό ιστό,τώρα απειλεί τους λαούς με πείνα και φτώχια εξευτελιστική!

Από παντού ακούγονται οι φωνές και κραυγές των δυνατών που έχουν τη δύναμη και τα μέσα να πιέζουν, να στραγγαλίζουν και να οδηγούν στον αφανισμό !!

Από παντού ακούγονται οι ειρωνικές κραυγές των εύπορούντων που ευημερούν εις βάρος των πολλών!

Από παντού ακούγονται οι οδυρμοί, οι στεναγμοί, οι κραυγές της απελπισίας και της δίστυχίας εκείνων που στερούνται τα μέσα να αντισταθούν και να διατραφούν! Το αίμα δεν παύει να χύνεται και να αχνίζει!

Η φυλακή, η εξορία, η δολοφονία, η αγχόνη δεν παύουν να συναγωνίζονται τον όλεθρο και την καταστροφή! Η ασπλαχνία και ο άκρατος ατομισμός με τα μοιραία τους επακόλουθα βρίσκονται στη μεγαλύτερή τους ένταση και ακμή!
Να ποιά είναι η κατάσταση της σημερινής ανθρωπότητας! Να πώς μας βρήκε ο Χριστός που γεννήθηκε! Να πώς μας βρήκε το νέο έτος 2015!

Αλλά τί μαρτυρούν, άραγε οι διαψεύσεις των πόθων και των ονείρων μας ,παρά την ανικανότητα και την αδυναμία των μέσων που συνήθως καταφεύγουν οι άνθρωποι για να εξασφαλίσουν ένα ανοιχτό παράθυρο σε όσα φέρνει το μέλλον;

Έχουμε- ευτυχώς- άλλο μέσο καλύτερο και ασφαλέστερο που μπορεί θαυμάσια να ικανοποιήσει τον ανυπόμονο πόθο μας για να στηρίξουμε με έργα το μέλλον μας!

Έχουμε έτοιμες απαντήσεις για όλα!
Έχουμε το παρελθόν μας!
Εχουμε τη ζωή που ζήσαμε και περάσαμε τον περασμένο χρόνο!
Πώς τον ζήσαμε;
Πώς σκεφθήκαμε και φερθήκαμε, σε κάθε περίσταση;
Πώς ζήσαμε ως άτομα, ως απλοί άνθρωποι, ως οικογένεια, ως μέλη της κοινωνίας;
Πώς εργασθήκαμε ως απλοί εργάτες, ως επιχειρηματίες, ως επιστήμονες;
Πώς ζήσαμε ως πλούσιοι και ως φτωχοί!

Ολα αυτά τα ερωτήματα και οι σκέψεις θα μας δώσουν το αλάνθαστο μέσο για να κατατοπισθούμε σωστά και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον!

Μπορεί να μην είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και μελετητές των λαθών μας και να μην είδαμε καθαρά τη ροή των γεγονότων αλλά και το περιτύλιγμα της περασμένης μας ζωής !

Ας κάνουμε, λοιπόν,μία προσεκτική επιθεώρηση τώρα που βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας χρονιάς!
Ας εξακριβώσουμε τους λόγους αποτυχίας ή επιτυχίας, αλλά και σε ποιούς λόγους μας συντρόφευε η ευτυχία, η χαρά, οι οικονομικές δυσκολίες, η κακομοιριά..

Για ποιούς λόγους η ζωή γενικά ήταν γαληνεμένη και φωτεινή ή σκοτεινή και τρικυμισμένη!
Ας διδαχθούμε, ας οδηγηθούμε από όλα αυτά και ας αφήσουμε κατά μέρος όλα εκείνα που εσώρευσαν πίκρες και δυστυχία!
Ας κρατήσουμε μόνο εκείνα που θα μας γεμίσουν με χαρά και θα μας δώσουν δύναμη για να προχωρήσουμε τη ζωή μας! Καλή κι ευλογημενη χρονιά! Υγεία, δύναμη και αντοχές για κάθε δυσκολία που θα τύχει στο δρόμο μας και θα ανατρέψει τη ζωή μας!
Και ας μην ξεχνάμε οτι ο Θεός έχει για όλα το σχέδιό του!